Slovinská kapela Laibach príde kázať do Bratislavy. Do Majestic Music Clubu dorazí 22. marca, aby predstavila svoju ostatnú nahrávku Also Sprach Zarathustra. Fanúšikovia môžu očakávať minimalistickú a neprístupnú avantgardu v mene temnej elektroniky. Popri novinkách nebudú chýbať staršie klasiky skupiny.

Skupina Laibach vznikla v roku 1980 v mestečku Trbovlje v Slovinsku. Po piatich rokoch bojov s totalitnou cenzúrou vo svojej domovine, ktoré vyústili do zákazu činnosti kapely na celom území vtedajšej Juhoslávie, sa dočkala vydavateľskej slobody v zahraničí. V roku 1985 im v Hamburgu vyšiel album Rekapitulacija 1980-1984 a o rok na to v Anglicku nahrávka Nova Akropola. Skutočný prelom však predstavovalo až CD Opus dei z roku 1987.Nadviazala naň ďalšia zásadná platňa Sympathy For The Devil (1990), s ktorou kapela absolvovala rozsiahle turné po Európe a Spojených štátoch.

Svojská kapela naposledy navštívila Slovensko pri príležitosti 30. výročia svojej existencie počas niekoľkých špeciálnych vystúpení v Európe v rámci turné Laibach Revisited. Vtedy okrem hlavného mesta navštívila aj Košice. Na pultoch sa objavil aj rovnomenný dvojalbum, remaster eponymného debutu, ktorý je doplnený o bonusové nahrávky a výber skladieb z rokov 1980 - 1986 v nových aranžmánoch.


Redakciu Hudba.sk informoval Radek Pavlovič z agentúry Obscure Promotion.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Laibach