Najpopulárnejšia česká vianočná rozprávka Tři oříšky pro Popelku s Libušou Šafránkovou v hlavnej úlohe bude už o pár dní opäť súčasťou domácností na Slovensku a v Čechách. Legendárna rozprávka tento rok oslavuje úžasných 50 rokov od svojho vzniku a obľúbená titulná pesnička, ktorú naspievala o štvrťstoročie neskôr Iveta Bartošová, oslávi 25 rokov. Svoju vlastnú verziu zverejnila v týchto dňoch česká speváčka Tereza Mašková, ktorá k novej verzii pristupovala s pokorou a láskou.

Mladá speváčka pripomína v tejto súvislosti ešte jedno významné jubileum. Karol Svoboda, autor hudby, by tento rok oslávil 85 rokov. Prespievanie skladby preto vníma aj ako prejav úcty legendárnemu skladateľovi. "Už je to 50 rokov od vydania filmu a o pár dní to bude 25 rokov od vydania pôvodnej verzie od Ivety Bartošovej. A ja s pokorou ďakujem, že som mohla túto ikonickú pieseň tiež naspievať," povedala Tereza Mašková k novej verzii rozprávkového hitu.

Rovnako ako v pôvodnej verzii, aj teraz mal aranžmány v rukách Jiří Škorpík a v zásade nič nemenil. Aktuálna verzia zrejme nemala ambíciu odlíšiť sa od originálu, naopak, striktne sa ho drží. Možno práve z úcty k nemu. A tak je Tereza Mašková vlastne iba novým hlasom nezabudnuteľnej skladby a vďaka svojej aktuálnej popularite na českej hudobnej scéne môže dostať 25 rokov starú pesničku medzi svojich rovesníkov.

Tři oříšky z roku 2023 sú vďaka citlivému prístupu k originálu príjemnou pripomienkou nielen najslávnejšej pesničky Ivety Bartošovej, ale aj samotnej interpretky, ktorej talent si práve vďaka tejto skladbe každoročne pripomíname tiež. Tereza Mašková k novinke zverejnila aj rozprávkovo zasnežený videoklip, ktorý taktiež vkusne pripomína pôvodné video.

Nielen Tři oříšky dostali novú verziu. Aj ústredný hudobný motív z filmu, skladba Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? si našla svojho nového interpreta spomedzi mladej generácie českých spevákov. Gottov hit z pera dvojice Svoboda – Štaidl naspieval David Deyl, ktorý ju zaradil na svoj najnovší album Kouzelné melodie s podtitulom rozprávkový album. Nahrávka prináša dvanásť populárnych pesničiek z notoricky známych českých rozprávok. Okrem Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? na ňom poslucháči natrafia na Včelku Máju, Z pekla štěstí, Saxanu alebo Jdu cestou necestou.

Pôvodné verzie oboch skladieb:

Autorka: Miroslava Rabčanová