Organizátori ankety Slávik 2012 zverejnili nominácie v kategóriách Spevák, Speváčka a Skupina. Okrem zabehnutých interpretov je v každej kategórii jedno meno z nastupujúcej generácie hudobných hviezd. Celeste Buckingham "odstavila" Daru Rolins, Majk Spirit Rytmusa a Peter Bič Project skupinu No Name. Podarí sa nováčikom uspieť?

V kategórii speváčok majú šancu na triumf Celeste Buckingham, Jana Kirschner, Katarína Knechtová, Zuzana Smatanová a Tina. Oproti vlaňajšku sa zmenilo jediné meno. Daru Rolins v nomináciách nahradila najvýraznejšia mladá speváčka posledných rokov Celeste Buckingham. Spolu s Katarínou Knechtovou sú z pätice speváčok jediné, ktoré v roku 2012 vydali nové albumy. Prvenstvo však bude obhajovať Tina.

Päticu nominovaných skupín tvoria Desmod, Elán, Horkýže Slíže, IMT Smile a Peter Bič Project. Po dlhých rokoch medzi nominovanými nie je kapela No Name, ktorá pritom len nedávno triumfovala na Českom slávikovi v kategórii Slávik bez hraníc. Namiesto Košičanov sa do nominácií dostala ďalšia kapela z východu Peter Bič Project, ktorá má za sebou veľmi úspešný rok. Konkurencia je však veľká, prekvapiť by tento rok mohli aj Horkýže Slíže, ktoré majú silnú podporu na Facebooku (127-tisíc fanúšikov) a na konte čerstvo vydaný úspešný album St. Mary Huana Ganja. Minulý rok zvíťazila skupina Desmod, ktorá získala aj Absolútneho slávika.

Po druhýkrát raper medzi spevákmi

Medzi spevákmi sa do užšej nominácie dostali Peter Cmorik, Marián Čekovský, Richard MüllerMajk Spirit a Miro Žbirka. Aj tu sú okrem jedinej výnimky nominované tie isté mená, pričom zlatým sa v ankete Slávik 2011 stal Müller. Nominácia rapera však nie je až takým prekvapením - už minulý rok bol v kategórii Spevák roka predmetom diskusií Rytmus.

Podobne ako on, ani Majk Spirit síce nemá veľa spoločné s pojmom spevák, ale pred rokom sa stal objavom roka a získal aj cenu za najpopulárnejší videoklip, takže rozhodne nepatrí medzi outsiderov. Svedčí o tom aj fakt, že na sociálnych sieťach má zo všetkých nominovaných suverénne najväčšiu fanúšikovskú základňu (vyše 210-tisíc fanúšikov na Facebooku). Má teda šancu umiestniť sa v prvej trojke, čo sa vlani Rytmusovi nepodarilo. Silný rok však majú za sebou aj Meky Žbirka a obhajca prvenstva Richard Müller. O Cmorikovi síce veľa počuť nebolo, ale v ankete popularity mal vždy veľkú fanúšikovskú podporu.

Režisér Slávika: "Chceme preskočiť svoj tieň"

Mená držiteľov zlatých, strieborných a bronzových sošiek Slávika v troch hlavných kategóriách zverejnia organizátori na slávnostnom odovzdávaní cien, ktoré sa uskutoční v nedeľu 3. februára v priestoroch bratislavskej Incheby a v priamom prenose ho odvysiela TV Joj. Počas galavečera vyhlásia aj víťazov titulov Rádioslávik, Objav roka, Skokan roka a Absolútny Slávik. O najatraktívnejšom hudobnom webe rozhodnú návštevníci portálu azet.sk a diváci huste.tv si zvolia Videoklip roka.

Priamo počas galavečera sa bude rozhodovať aj o Hite roka. V tejto kategórii sa na základe hlasovania čitateľov denníka Nový Čas do užších nominácií dostali skladby: Celeste Buckingham - Run Run Run; Ego feat. Robert Burian - Žijeme len raz; Katarína Knechtová - Zmier svetlo s tmou; Richard Müller a Tereza Kerndlová - Klid, mír a pokora a Majk Spirit - Ženy treba ľúbiť.

Režisérom prenosu bude znova Jeffo Minařík. "Tento rok si človek musí povedať, že chce preskočiť svoj tieň. Šou bude minimálne o triedu lepšia," povedal začiatkom decembra v čase spustenia hlasovania režisér, ktorý si za minuloročné odovzdávanie cien určite vypočul a prečítal množstvo kritiky. Do Incheby by sa malo na ceremoniál dostať až tritisíc ľudí, cieľovou skupinou budú opäť mladí ľudia.

Minařík tiež v decembri prezradil, že v priamom prenose by mali vystúpiť Monkey BusinessMajk SpiritIMT SmileCeleste BuckinghamRobert BurianPeter Bič Project a tiež DJ Antoine zo Švajčiarska, známy hitom Welcome to St. Tropez. Špecialitou programu bude pocta Mekymu Žbirkovi, ktorý v októbri oslávil 60. narodeniny.

Slávik 2012 - prehľad nominácií v hlavných kategóriách: 

Spevák:
Peter Cmorik 
Marián Čekovský 
Richard Müller 
Majk Spirit 
Miro Žbirka 

Speváčka: 
Celeste Buckingham 
Jana Kirschner 
Katarína Knechtová 
Zuzana Smatanová 
Tina 

Skupina: 
Desmod 
Elán 
Horkýže Slíže 
IMT Smile 
Peter Bič Project

Kto sú vaši favoriti?

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA / Forza, archív Hudba.sk)
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher / Lukáš Dvořák / Facebook.com/peterbicproject