Zimný interaktívny festival plný pohybu v podobe rôznych druhov tanca ponúka záujemcom v rámci projektu Národný tanečný dom aj vizuálno-pohybový workshop pre širokú verejnosť. Viesť ho bude Štefan Štec známy z programu RTVS Zem spieva a renomovaný choreograf Dušan Hegli.

Festival Národný tanečný dom sa začne vo štvrtok 18. januára v bratislavskom KC Dunaj. Okrem Štefana Šteca, speváckeho a tanečného sólistu a vedúceho folklórneho súboru Hornád známeho z programu Zem spieva, a choreografa Dušana Hegliho, ktorí budú záujemcov o tanec vyučovať, bude do tanca aj na počúvanie vyhrávať Ľudová hudba Michala Nogu a skupina Ifjú Szivek.

O deň neskôr, v piatok 19. januára, sa festival presunie do Pistoriho paláca na Štefánikovej ulici. Uskutoční sa tu vernisáž výstavy Tradícia v pohybe o tanečných domoch, zahrá experimentálne zoskupenie Folk and Bass a premiérovo bude uvedený vizuálno-pohybový workshop nazvaný Žiarivý tanečný dom. Skupiny MuzičkaBalkansambel sú zárukou živelnej tancovačky.

Tretí deň, v sobotu 20. januára, sa bude niesť v znamení tanečných, tvorivých hudobných i remeselných dielní pre deti a dospelých. Nebudú chýbať ani pútavé interaktívne prezentácie a diskusie o slovenskom kultúrnom dedičstve. To všetko pod taktovkou popredných osobností slovenského folklórneho hnutia. V sobotu vystúpi aj slovenská world music skupina Banda. Predstaví svoj interaktívny koncert pre malých a veľkých, ktorý je postavený na prezentácii rôznych hudobných nástrojov.

Termín podujatia Národný tanečný dom nie je náhodný - prekrýva sa s dňom narodenia nedávno zosnulého Štefana Nosáľa, ktorý by sa dožil 91 rokov. Festival je zároveň oslavou 15 rokov ogranizovania Tanečných domov na Slovensku, ktoré začal Fero Morong a združenie Dragúni. Neskôr sa toto podujatie stalo súčastou festivalu Pohoda, kde má svoje stabilné miesto už 11 rokov.


Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov podujatia Fero Morong. Dodané informácie prešli redakčnou úpravou.

Foto: M. Lago