Tri roky od svojej premiéry na festivale Colours of Ostrava sa speváčka LP s impozantným hlasom a charizmou do Dolných Vítkovíc vráti - bohatšia o nový album a skúsenosti z koncertov po celom svete. Okrem nej pribudli do programu aj britskí rockoví melancholici Tindersticks, funk/souloví Black Pumas z USA a talianske elektronické trio Meduza.

LP sa narodila a vyrastala v New Yorku, v súčasnosti však žije v Los Angeles. Jedným z prelomových momentov jej kariéry bolo použitie jej skladby Into the Wild v reklame na Citibank a jej následné vydanie na albume Forever for Now (2014), pri ktorého nahrávaní sa v početnej zostave jej sprievodných muzikantov objavila aj Isabella Summers (Florence + the Machine). Väčší úspech prišiel so skladbou Muddy Waters, ktorá bodovala vo štvrtej sérii televízneho seriálu Orange Is The New Black.

Najväčší zlom v jej živote a kariére však priniesla skladba Lost On You (2015), s ktorou obsadila popredné miesta svetových hitparád, či už v rádiách alebo na rôznych internetových službách. Následne v roku 2016 vydala svoj štvrtý album. Nazvala ho podľa svojho najväčšieho hitu a zaradila naň aj staršie úspešné skladby. Po rokoch tvrdej práce sa tak v priebehu niekoľkých mesiacov stala doslova zosobnením amerického sna.

"Konečne som prišla do bodu, kedy sa vôbec nemusím starať o to, kam by sa mala moja kariéra uberať. Môžem si dovoliť robiť iba to, čo chcem, čo je veľmi oslobodzujúce," zhodnotila Laura Pergolizzi rozpoloženie, v ktorom nahrávala svoj zatiaľ posledný album Heart To Mouth (2018). Skladby z neho ako When I'm Over You či Girls Go Wild si mohli vypočuť naživo aj slovenskí fanúšikovia na minuloročnom koncerte v Bratislave (reportáž).


Tindersticks na Colours of Ostrava (a dva dni predtým v Divadle Archa) predstavia naživo svoj najnovší album No Treasure But Hope, vydaný na jeseň minulého roku. Nahrávali ho na gréckom ostrove Ithaka, ktorý je preslávený Homérovým eposom o kráľovi Odysseovi. Podľa frontmana Stuarta A. Staplesa tam z ničoho nič našli nový druh krásy, ktorú predtým nevideli.

"Myslím si, že pesničky z nového albumu sú veľmi hĺbavé. Je to premietanie 53-ročného muža. Mám pocit, že som vylúčený a že nad tým nemám kontrolu. Ale kontrolu mám nad tým, ako k našej hudbe spoločne pristúpime a čo hľadáme, keď nahrávame album alebo vystupujeme. Myslím si, že práve v túto chvíľu je dôležité byť pokrokový," povedal Staples.

Tindersticks pochádzajú z Nottinghamu a pod súčasným názvom fungujú od roku 1991, pričom časť kapely už predtým štyri roky pôsobila v skupine Asphalt Ribbons. Tú sa po personálnych zmenách rozhodli premenovať podľa krabičky zápaliek, ktorú našiel Staples na pláži v Grécku. Kapela je okamžite rozpoznateľná vďaka barytónu Stuarta A. Staplesa, ktorého prejav býva prirovnávaný k velikánom ako sú Leonard Cohen, Nick Cave či Scott Walker. Kapela má na konte 12 kritikou oceňovaných albumov a patrí nedocenené formácie bez výraznejších komerčných úspechov, medzi fanúšikmi po celej Európe má právom kultový status.


Americkí Black Pumas vzdávajú hold hrdinom zlatej éry soulu a funku, napriek tomu nepôsobia ako retro kapela. Nepredstierajú, že neexistuje hip-hop, baví ich R&B s rockom a občas prepadajú psychedelickým náladám. Ich nominácia na Grammy je veľkým a pozitívnym prekvapením, veď debutový album vydala dvojica z texaského Austinu iba minulý rok.


19. ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční od 15. do 18. júla už tradične v úchvatnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc. Medzi skôr oznámenými sú Twenty One Pilots, The Lumineers, Youssou N'Dour, Sigrid, Wardruna, Tones and I, Meute, Fatoumata Diawara, KOKOKO!, The Hatters, Muthoni Drummer Queen, Fofoulah a Bazzookas.

Program na 24 vonkajších aj krytých scénach ponúkne viac ako 450 bodov - popri koncertoch viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel, tiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprevádzajúce aktivity.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke www.colours.cz. 


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout.

Foto: Facebook.com/iamLP