Bratislavská skupina Hvozd vydala pod vydavateľstvom Slnko Records svoj druhý štúdiový album Krehkou krajinou a to po 12-ročnej pauze. A ako sa dalo očakávať po tak dlhom čase, skupina okolo sestier Ivany Tirpákovej a Lucie Chuťkovej zmenila aj svoj zvuk. Ich svojská poetika však zostala zachovaná.


Keď Hvozd v roku 2010 debutoval pod hlavičkou Slnko Records, mal za sebou roky koncertovania a vyprofilovaný zvuk okolo klavíra, akordeónu a výraznej rytmiky. Po vydaní albumu Po kopcoch v županoch však prišla pauza, ktorá skončila až v období pandémie. Vtedy sestry začali opäť spoločne skúšať, pripravili aj kompilačný album Starý Hvozd, ktorý zmapoval úplné začiatky skupiny.

Hľadanie a dobrodružstvo

Novinka Krehkou krajinou posúva poetickú kombináciu šansónu a kabaretu s punkovými koreňmi o niečo ďalej. "Myslím, že tento album je celkom iný. Akordeón, ktorý sme v minulosti mali skoro v každej pesničke, sa nám teraz vo finále do nahrávky takmer vôbec nehodil," vysvetľuje klaviristka a speváčka Lucia Chuťková. "Bolo to pre nás hľadanie a dobrodružstvo."

"Bol to ťažký proces, pri ktorom sme sa celkom slušne trápili so zvukom a hľadali výraz skladieb. Celé sme to postavili na klavíroch a doplnili dychovými nástrojmi ako trubka, saxofóny a trombón," dodáva akordeonistka a speváčka Ivana Tirpáková.


Pocta Topolovi

Skupina Hvozd vznikla na prelome tisícročí v Bratislave a v prvých rokoch bola v rámci malej slovenskej alternatívnej scény koncertnou stálicou. Keďže na začiatku kariéry spievali hudobníčky hlavne po česky, prirodzene boli často prirovnávané k legendárnej pražskej undergroundovej kapele Psí vojáci. Hoci hudobne sa počas rokov od tejto legendárnej českej trojice vzdialili, rozhodli sa na novinke venovať skladbu zosnulému frontmanovi Filipovi Topolovi.

"Dodali nám vtedy odvahu postaviť zvuk kapely na klavíri," hovorí Ivana Tirpáková. "Na album sme chceli použiť klavír s výrazným rezavým zvukom, na akom hrával Topol. Martin Kyšperský z kapely Květy nám poradil klub Alterna v Brne. V ňom je naozaj klavír, na ktorom Topol hrával," dodáva. V klube napokon nahrali naživo skladbu so symbolickým názvom Prší 6, ktorá je súčasťou novinky.

"Psí vojáci spravili sériu pesničiek Prší 1, 2, 3, 4, 5. Prší ďalej aj našou pesničkou Prší 6. Pokračuje ich odkaz, ktorý by som pomenovala ako neutíchajúcu túžbu po pravdivosti a nádeji," dodáva Ivana. Ostatn0 skladbz boli nahraté v štúdiu Smile4You Records od septembra do novembra 2022.


Album Krehkou krajinou je už dostupný na všetkých streamovacích službách, na stránke Slnko Records aj na Bandcampe. Na stránkach vydavateľstva je možné kúpiť album v predpredaji aj na vinyle a CD.

Nahrávanie a vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA.



Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Slnko Records informoval Alexander Čerevka. Správu sme upravili.