Pre speváka Martina Císara je láska v akejkoľvek podobe silnou inšpiráciou. "Myslím si, že láska, ako i partnerský vzťah, je obdobím plným výziev. Vo svojej podstate býva láska ako najsilnejší ľudský cit nevyspytateľná," tvrdí Martin a predstavuje novinku Strácam.

Rok 2019 bol pre Martina Císara prelomovým. Práve toto obdobie mu otvorilo cestu k množstvu zaujímavých hudobných príležitostí, ktoré využil. Ako spevák či textár spolupracoval s Elis Mraz, Barborou Hazuchovou, Nicky Mack, Strapom či raperom Majselfom, pričom práve ich spoločný hit Šťastie bol Martinovým debutom, ktorý mu do dnešného dňa zabezpečil takmer milion videní na YouTube. K týmto menám sa aktuálne pridal i producent Pavol Petrík, vystupujúci pod menom Paul Project.

Ten na margo spolupráce s Martinom prezradil: "S Maťom spolupracujeme niečo vyše roka. Za toto krátke obdobie sme vytvorili niekoľko skvelých piesní. Po úspešnom singli Nechaj ma ísť je pieseň Strácam druhou, ktorá uzrie svetlo sveta. Vznikla v septembri minulého roka, keď ma Martin navštívil v štúdiu. Za pár dní sme vytvorili niekoľko zaujímavých skladieb a bližšie sa spoznali, keďže prvé piesne sme tvorili počas prvej vlny pandémie. Vtedy nebolo možné stretnúť sa osobne. Martina považujem za jeden z najväčších speváckych talentov posledných rokov. Je to človek, ktorý má v sebe pokoru, charizmu, rešpektujeme sa navzájom, a aj preto ma naša práca nesmierne napĺňa."


Inšpirácia z blízkeho okolia

V Martinovom prípade je zrejmé, že láska je pre neho ako umelca bezodnou dávkou inšpirácie. Inak tomu nebolo ani v skladbe Strácam. Tá vierohodne odzrkadľuje emócie, ktoré po rozchode s milovaným človeka lomcujú s nejedným z nás. Ďalšie detaily už ozrejmil Martin Císar: "Nešťastná láska dokáže človeka celkom paralyzovať. Pieseň Strácam je o pocitoch, ktoré človek obvykle cíti po rozchode. Keď ste s niekým vo vzťahu, čas trávite spoločne, chodíte na rôzne miesta, máte množstvo spomienok. V novej pesničke spievam presne o takýchto miestach. Vraciate sa na ne, ale tentoraz osamote. V kútiku srdca však dúfate, že tam svoju stratenú lásku stretnete. Nedokážete prijať fakt, že medzi vami je koniec a dúfate, že sa všetko vráti späť. To je tá nešťastná ilúzia, ktorá nám bráni preniesť sa cez bolestivú stratu a zmieriť sa s ňou."

Hoci pesnička Strácam nie je založená na Martinovej bezprostrednej skúsenosti, po námet nemusel ísť ďaleko. Ako priznal, vo svojom okolí má nejedného človeka s obdobným príbehom a chcel by im pomôcť aspoň trošku zo smútku uľaviť: "Budem rád, ak novinka Strácam pomôže niekomu lepšie zvládnuť smutné, porozchodové obdobie." O vizuálnu stránku skladby sa postaral Marko Sasfai, k videniu na YouTube je tak k dispozícii už druhé lyric video Martina Císara a Paula Projecta. V lete bodovali v rádiovom éteri s už zmienenou pesničkou Nechaj ma ísť.

Dvojica netají ambíciu nahrať spolu i ďalšie skladby, a to už v blízkej budúcnosti. Podľa vlastných slov majú pripravených hneď niekoľko hudobných vecí, ktoré budú postupne vydávať. "Vždy sa teším na reakcie ľudí a verím, že i ďalšie výsledky našej spolupráce sa im budú páčiť," dodáva na záver optimisticky naladený Martin Císar, ktorý tak ani v čase pandémie nezaháľa. Zaradil sa k hudobníkom, ktorí nútenú pauzu od koncertovania naplno využívajú pre hudobnú tvorbu. Aj on totiž verí, že už onedlho bude môcť zahrať všetky novinky svojim verným fanúšikom naživo.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Michelle Kristová z umeleckej agentúry Stella Production. Text správy sme upravili.