Keď pred rokom nečakane odišiel pesničkár Miloš Janoušek, jeho spoluhráči a rodina usporiadali koncert na jeho počesť. Dnes večer (16.2.) sa podobný koncert uskutoční opäť a pozvánkou naň je čerstvo zverejnená nahrávka Janouškovej skladby Jeden letný podvečer v podaní pesničkára Martina Chrobáka.

"Účinkujúci hrali jeho piesne a Milošov duch, ilustrovaný projektorom na oponu za hľadiskom, sa na to pozeral s porozumením, a možno by sa aj niečím vtipným zapojil do diskusie a okomentoval by so svojím prívetivým humorom naše spomienky a príbehy, keby tak len mohol. Museli sme si ale vystačiť s vedomím a pocitom, že náš všeobecne obľúbený a rešpektovaný priateľ je tu s nami aspoň virtuálne," spomína Martin Chrobák na prvú koncertnú spomienku na Miloša Janouška, ktorá sa konala 14. apríla 2023.

"Dovolil som si vtedy vyzvať prítomných kolegov pesničkárov, aby Milošove piesne nehrali iba jednorazovo, ale aby si ich ponechali v repertoári aj pre iné príležitosti, aby sa nás prostredníctvom nich mohol Milošov spirit dotýkať aj naďalej," hovorí Martin a pokračuje: "V duchu svojej výzvy som po roku nahral druhú Milošovu pesničku, ktorú by som vám rád pripomenul aj touto cestou. Tou prvou bola polozabudnutá country-folková balada o nie celkom vydarenom partnerskom vzťahu s názvom Ako si žiješ a druhou o niečo známejšia, podobne melancholicky milostná skladba Jeden letný podvečer. Obe pochádzajú z raného tvorivého obdobia Miloša Janouška, ešte pred vznikom Jednofázového kvasenia a možno aj Slnovratu, pričom tá druhá, v kapelovom aranžmáne, vyšla aj na šiestom albume 1FQ – Rybí menuet."

"Obe tieto piesne a viacero ďalších som spoznal z nahrávok, ktoré ešte začiatkom 80. rokov kolovali na magnetofónových páskach a vznikli snáď v nejakom internátnom rozhlase. Oslovili ma vo svojej intímnej podobe hlavne silnou atmosférou, uveriteľnosťou a jednotou interpretácie aj obsahu. Zaujímavá gitarová hra bola už iba čerešničkou na torte," dodáva Martin Chrobák.

Coververziu piesne Jeden letný podvečer nahral na chalupe v severných Čechách, kde na jeden ťah vznikol záznam gitary a hlasu. Neskôr nahrávku doma v počítači doplnil ďalšími nástrojmi. Chromatickú fúkaciu harmoniku nahral v Mikulove jeho spoluhráč Aleš Řezáč a o fotografie pre lyric video Martin požiadal známeho fotografa obrázkov z pouličného života a hudobných pódií, Rudolfa Baranoviča.  

Piesne Miloša Janouška zaznejú dnes večer o 19:00 v divadle Ticho a spol. (Školská 14, Bratislava) na druhej koncertnej Spomienke na Miloša. Predstavia sa členovia skupiny Slnovrat a ich hostia. "Určite nezostane len pri sentimente, ale diváci si užijú aj vtipné sentencie medzi pesničkami, tak ako bolo dobrou tradíciou už od čias koncertov u Rolanda," pozýva Martin Chrobák.

Záznam prvej koncertnej Spomienky na Miloša 14. 4. 2023:

Redakciu Hudba.sk informoval Martin Chrobák. Správu sme upravili.