Na Youtube možno nájsť nespočetné množstvo speváckych zoskupení, ktoré bez použitia nástrojov prerábajú svetové hity a ukazujú svoje vokálne schopnosti spojené s umením beatboxu. Medzi najúspešnejšie a naznámejšie kapely tohto druhu patria fenomenálni Pentatonix. Slováci For You sa nimi výrazne inšpirovali a výsledok stojí za to.

Prerábanie hitov do a cappella verzií je vo svete úplne bežné a platí to aj u nás. Napriek tomu slovenské vokálne formácie obľúbenosť tohto formátu zatiaľ na internete využívajú dosť málo. Platí to aj pre najznámejšiu slovenskú a cappella skupinu Fragile, ktorá má za sebou mimoriadne úspešný projekt HLASY a len nedávno pokrstila druhý záznam z koncertu Queen Symphony. Oba tieto projekty majú veľký úspech, kapela však na šírenie svojej svojej hudby takmer vôbec využíva médium hudobných videí. Na jej oficiálnom Youtube kanáli síce možno nájsť záznamy z televíznych vystúpení či koncertov, no vlastné videoklipy skupina z nejakého dôvodu nenakrúca. Vo svete sa pritom práve kreatívne videá takýchto skupín tešia veľkej popularite už pekných pár rokov.

Na slovenskej scéne sa týmto spôsobom v posledných dňoch zviditeľnila skupina For You. Doposiaľ nie je veľmi známa, no práve po zverejnení jej prvého oficiálneho videoklipu sa to môže zmeniť. Formácia ho nakrútila k svojej verzii hitu Unikát od speváčky Márie Čírovej, o ktorej mix a mastering sa postaral známy producent Zoli Tóth. Skladba znie v tejto podobe veľmi sviežo a moderne, čomu zodpovedá aj profesionálne natočený videoklip, ktorý si za týždeň od zverejnenia pozrelo už takmer 10-tisíc ľudí. Autormi vydareného vizuálu sú člen skupiny Andrej Mann (réžia, námet a scenár) a fotograf Roman Reismuller (kamera, strih, postprodukcia).


Skupina For You sa sformovala v roku 2009 v Bratislave a jej zostavu tvoria speváčky Katalin Lantos Borbély a Monika Ližbetin a speváci Jakub Podolský, Andrej Mann a Milan Masiarik. Formácia má za sebou množstvo koncertov po celom Slovensku, ale aj vystúpenia v Českej republike, Maďarsku a Rakúsku. Repertoár skupiny je veľmi pestrý, okrem známych hitov v angličtine, slovenčine a maďarčine spieva kvinteto aj spirituály, populárne vianočné piesne, pesničky z detských rozprávok, ale aj brazílsku sambu a iné exotické žánre.

Minulý rok vydala skupina svoje prvé dva albumy - profilové CD We Sing... For You a vianočný album Merry Christmas... For You. Na prvom menovanom môžete nájsť hity svetových hviezd ako Someone Like You (Adele), All About That Bass (Meghan Trainor), How Deep Is Your Love (Bee Gees), ale aj Sestričku z Kramárov od Elánu a ďalšiu populárnu skladbu Márie Čírovej, Ľadová doba. Ak vás videoklip zaujal, ďalšie podrobnosti o kapele nájdete na oficiálnych stránkach www.groupforyou.eu a www.facebook.com/groupforyou.

Text: Hudba.sk, pm
Foto: Youtube / Roman Reismuller

Súvisiaci interpreti: Mária Čírová