Chceli šíriť hudbu, ktorá sa im páči, a orientovať svoje aktivity smerom do zahraničia. Vzniklo vydavateľstvo Gergaz, ktoré oslavuje desať rokov. Pre fanúšikov pripravilo hudobný dar, "best of" album s názvom Gergaz 2008 - 2018 (the Locals).

"Celé si to ani veľmi neuvedomujem, len naraz je to desať rokov. Gergaz sa spája so slovenskou elektronikou alebo alternatívou. Ľudia nás registrujú, máme svoje miesto na tomto malom ihrisku, takže je to určite taký pocit úspechu," povedal nám o okrúhlom výročí vydavateľstva jeden z jeho zakladateľov Vlado Škubla. Kompletný rozhovor s ním vám prinesieme už čoskoro.

Najlepšie, čo sa na vinyl ešte nedostalo  

Kompilácia Gergaz 2008 - 2018 (the Locals) vyjde už tento týždeň v rámci Record Store Day na vinyle (2xLP). Prinesie výber skladieb od lokálnych, teda slovenských a českých zástupcov vydavateľstva, ktoré nikdy na vinyle nevyšli. "Chcel som vytiahnuť lokálne projekty. Mal som pocit, že je tam dosť materiálu, ktorý by si zaslúžil vydanie na platni. Sú to skladby, ktoré ľudia majú radi alebo poznajú z rádia," prezrádza vydavateľ.  

Na deň vydania, 21. apríla, Gergaz pripravil pop-up shop Lab Café Bratislava. Od 12:00 do 18:00 láka milovníkov platní, aby si prišli rozšíriť svoju zbierku o nový titul. Sobotňajšie popoludnie spríjemnia svojimi setmi Jimmy Pé, PetijeeD OneTwo. To, že kompilácia vychádza práve počas tohtoročného Record Store Day  nie je náhoda. Dvojvinyl je hudobným príspevkom vydavateľstva Gergaz k svetovému sviatku kamenných obchodov s hudbou, ktorý v posledných značnej miere prispieva k renesancii vinylov.


Z internetovej platformy úspešné vydavateľstvo  

Vzniku vydavateľstva Gergaz v roku 2008 predchádzala myšlienka na vytvorenie platformy pre nové hudobné projekty a producentov. Vzniklo niečo ako internetové vydavateľstvo, na ktorom sa začali objavovať úplne neznáme mená. Ich hudbu chlapci z dedinky Moravský Svätý Ján vyhrabávali z útrob hudobných kanálov, a zároveň prispievali svojou vlastnou tvorbou. Prvý release prišiel začiatkom roka 2009 a vydavateľstvo sa začalo profilovať o rok neskôr, keď vychytilo vlnu beatmakerov a inštrumentálneho hip-hopu. Malá slovenská platforma sa vtedy objavila v zahraničných rádiách.  

Väčšiu pozornosť získal Gergaz postupne vďaka kompiláciám Beat Garden, ktoré dostali informácie o vydavateľstve na hudobné blogy. Objavili sa tiež v množstve koncoročných rebríčkov, na hudobných serveroch vrátane XLR8R a tracky z nich v mixoch domácich i zahraničných dídžejov.

Aj keď na Slovensku už Gergaz sledovali hudobní nadšenci, najmä dídžeji, niektoré kluby a festivaly, širšia verejnosť ho u nás začala vnímať až v roku 2014 s vydaním debutových albumov skupiny Fallgrapp a producenta Jimmyho a tiež prvého EP od FVLCRVM. Tieto mená samozrejme nechýbajú ani na kompilácii, ktorú si už dnes môžete vypočuť na Bandcampe. Zároveň si tam môžete aj predobjednať samotný nosič.



Redakciu Hudba.sk informoval za vydavateľstvo Gergaz Vlado Škubla. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Gergaz