Šnúru štyroch koncertov odohrá na Slovensku a v Rakúsku svetoznámy džezový kontrabasista Miroslav Vitouš v rámci projektu Altar. Stoja za ním saxofonista Nikolaj Nikitin a džezový klavirista a aranžér Ľuboš Šrámek, ktorí spolu s Miroslavom Vitoušom a rakúskym bubeníkom Klemensom Marktlom predstavia rovnomenný album už zajtra v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Album Altar nahrali Nikolaj NikitinĽuboš Šrámek ako duet, v ktorom dvaja dlhoroční spoluhráči predstavujú širokej verejnosti nielen najobľúbenejšie skladby svojej vlastnej tvorby, ale aj témy velikánov Johanna Sebastiana Bacha či českého hudobného skladateľa Leoša Janáčka.

Nahrávka nesie prvky džezu, vážnej hudby, ale aj avantgardy či voľného prístupu a odniesla si pozitívne kritiky. "Odporúčam každému, kto má rád kvalitnú a inovatívnu hudbu. Altar ocení ortodoxný džezový fanúšik, hipster, ale aj klasický hudobník," uviedol na margo albumu hudobný kritik Dávid Oláh. Živé prevedenie skladieb ozvláštnia na koncertoch vzácni hostia - džezová legenda českého pôvodu Miroslav Vitouš a rakúsky bubeník Klemens Marktl. 


Koncerty pod názvom Altar prebehnú v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave (17.5.), deň na to zasa v Barmuseu Budovy SNM v Martine (18.5.), v priestoroch kostola Pfarrkirche Herz Jesu Welzenegg v rakúskom Klagenfurte (20.5) či na podujatí Jazz Festival unterm Birnbaum v obci Weissensee (21.5.). 

Altar v rukách jazzových hviezd

Svetoznámy džezový kontrabasista Miroslav Vitouš svoju kariéru odštartoval na medzinárodnej hudobnej súťaži vo Viedni, ktorá mu zaistila štipendium na Berklee College of Music v americkom Bostone. Vitouš sa na americkej džezovej scéne etabloval rýchlo. Legendárna bola jeho spolupráca na albume Now He Sings, Now he Sobs (1968) známeho amerického klaviristu Chicka Coreu. Skladba z tohto albumu My Love and Only Love sa už dnes radí medzi džezové štandardy, pričom album samotný sa v roku 1999 dostal do Siene slávy Grammy.


V roku 1970 založil Vitouš spolu so saxofonistom Waynom Shorterom a keyboardistom Joeom Zawinulom legendárnu fusion kapelu Weather Report, v ktorej hrával aj džezový velikán Miles Davis. Jeho hudobné predstavy sa však po čase začali rozchádzať so zvyškom kapely, a tak sa vydal na vlastnú hudobnú dráhu. Natočil celý rad albumov, na ktorých hrali najslávnejšie džezové hviezdy a popri kontrabasistoch ako Niels-Henning Ørsted Pedersen, Brian Bromberg, Christian McBride, Scott LaFaro či Dave Holland sa zaradil medzi najlepších kontrabasistov na svete.

Klemens Marktl sa už v sprievode slovenských hudobníkov objavil. Stalo sa tak v rámci bratislavského dvojkoncertu, na ktorom vystúpil aj americký džezový basgitarista John Patitucci. Bubeník, kapelník a skladateľ rakúskeho pôvodu vychádza z tradície moderného džezu. U našich západných susedov je popritom považovaný aj za jeden z najvýraznejších talentov rakúskej džezovej scény. 


Redakciu Hudba.sk za organizátorov koncertu informoval Matej Salek. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Archív Miroslava Vitouša



Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin