Vojna ako symbol skazy a nezmyselného riešenia sporov je prítomná aj v našom folklóre. Kapela Iconito teraz "oprášila" jednu z ľudoviek, ktorá je po desiatkach rokov opäť aktuálna, a vdýchla jej moderný náboj. Pieseň V čarnim poľu je siedmou a zároveň poslednou z cyklu Korene, v ktorom sa skupina spojila s folklórnym súborom Zemplín.


Vďaka mladým nadšencom z kapely Iconitofolklórneho súboru Zemplín slovenský folklór ožíva v novom modernom šate. Spoločne vybrali krásne a možno trochu zabudnuté ľudové piesne, ktoré dokresľujú to, že ľudia sa boria s rovnakými problémami naprieč stáročiami, a vdýchli im nový život. Vznikol tak projekt Korene, ktorý uzatvára skladba V čarnim poľu. Tá je práve dnes mimoriadne aktuálna. Pripomína nám zmárnené nádeje našich predkov, ktorí o ne prišli v dôsledku vojen.    

"V tejto skladbe je vojna vyobrazená ako symbol odlúčenia od milovaných, symbol skazy a neistoty, ako nezmyselné riešenie problémov spoločnosti. Každý človek žil svoj vlastný príbeh so svojou rodinou a milovanými osobami, kým neprišla zmena v ich živote. Táto zmena ich všetkých prepojila a zrazu sa z materinských krojov ocitli v uniforme v boji za niečo, v čo možno ani sami neverili. A prišli o to najdôležitejšie - pocit slobody a radosti z obyčajného života v rodnom kraji... O tom je táto skladba," vysvetľuje líder skupiny Iconito Kristián Dufinec.


Seriál Korene je zbierkou siedmich skladieb, ktoré reprezentujú regióny Myjava, Podpoľanie, Horehronie, Terchovskú dolinu, Goralov a Zemplín, pričom práve v najnovšie zverejnenom klipe sa všetky spojili. V každom videu, ktorá boli zverejňované postupne od začiatku apríla, vystupujú rôzne herecké osobnosti.   

Cieľom projektu bolo pretvoriť staré ľudové pesničky do modernejšej formy, aby boli atraktívne aj pre poslucháčov populárnej hudby. "Vychádzame z pôvodne ľudového materiálu, ktorý však vysoko štylizujeme a dotvárame. Piesňam dorábame refrény, meníme či upravujeme texty, harmónie, rytmiku a častokrát i modifikujeme ich melódie. Ľudová tvorba je v tomto prípade inšpiráciou a sčasti je ľud aj autorom piesní z tohto projektu," opisuje Dufinec.

"Ja osobne mám rád balady. Preto sa rád púšťam do tvorby a práce so smutnejšími skladbami, ako je napríklad Cesta Hore, Spod tego javora či V čarnim poľu. Seriál i jeho piesne sú pripravené tak, že sa striedajú skladby v pomere 4:3 (smutná-veselá) a to až dokonca. Robí to aj takú náladovú rovnováhu pre diváka, presne ako život. Smútok strieda radosť a podobne," uzatvára spevák a skladateľ.

Všetkých sedem videí nájdete v playliste Seriál Korene na Youtube kanáli skupiny Iconito.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Správu sme upravili.