Možno to bude znieť prekvapujúco, ale šesť dievčat a veľmi veľa vody tvorí hit tohtoročnej letnej sezóny v Českej republike. Okrem donebavolajúcej amatérčiny je na výnimočnej nahrávke zvláštne aj to, že sa zoskupenie Aquababes ohrádza voči osloveniu "bejbi" a hoci je ich nástup sebavedomý až "bombastický", v príslušnom videu pôsobia zahriaknuto a nesmelo.

Dnes sú vo svete dievčenské kapely považované skôr za prežitok 90. rokov. U našich západných susedov však v súčasnosti prežíva akúsi renesanciu spájanie pätíc či šestíc naivných dievčat, ktoré dokonale poslúžia marketingovým účelom. Po medzinárodne tlačených 5Angels sa tak objavuje na českej scéne ďalší podobný fenomén s názvom Aquababes, pri ktorom pochybujete, či to vôbec "mastermind" tohto projektu myslel vážne.

Aquababes - natáčanie videoklipu Neříkej mi baby Zdroj: Facebook.com/aquababesofficial

Posledná kvapka

Koniec koncov, samy spievajú "mám tě vážně brát?". A my sa to pýtame tiež. Šestica českých slečien vystupuje vo videoklipe k svojmu prvému singlu pod hektolitrami vody spievajúc o vlastnej emancipácii. Snímka, ktorá by sa dala pokojne zmýliť s reklamou na minerálnu vodu, má momentálne vyše 2,3 milióna pozretí a za krátky čas sa im tiež podarilo získať takmer 20-tisíc fanúšikov na Facebooku. Za niečo vyše mesiaca od zverejnenia videosingla sa tak Aquababes stali ostré diskusie vyvolávajúcim fenoménom, ktorý ťažko ignorovať. Mimochodom, netreba pátrať dlho, aby ste zistili, že ich sponzorom skutočne je jedna z českých značiek minerálok.

Najväčším trapasom v prípade Aquababes pritom nie je fakt, že umelé skladanie takéhoto zoskupenia je značne mimo časovú os hudobného diania, ale skôr amatérizmus a "prirodzenosť", s ktorou mladé Češky vystupujú. Namiesto toho, aby si vydobili rešpekt á la Spice Girls, si teda pravdepodobne popri úspechu u nenáročnejších vypijú u veľkej časti poslucháčstva aj kalich horkosti a výsmechu, aký zažili skupiny Lunetic či Maduar.

Dievčenskú skupinu tvorí Angée, Anna, Barbora, Elly, Ivy a Karolína. Podľa svojej webstránky sa stretli pred necelým rokom v Prahe a spája ich hlavne tanec a láska k hudbe. Už len podľa zostavy je vidieť, že má všetko, čo poriadna popová skupina zložená čisto zo žien musí mať, a teda hlavne rôznorodosť hlavných postáv. Nechýbajú blondýnky, brunetky, rovné i vlnité vlasy, či dokonca Aziatka. Tvorcom projektu slúži ku cti, že aspoň zvukovo je skladba na pomery českého a slovenského popu celkom progresívna.

Pozrite si obrovský letný hit bratov Čechov


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/aquababesofficial