Pre zlé počasie počas v noci zo soboty na nedeľu organizátori predčasne ukončili hudobný festival Grape, ktorý odštartoval v piatok 14. augusta na piešťanskom letisku. Podujatie, ktoré malo trvať do skorých ranných nedeľných hodín, malo ponúknuť vystúpenia 70 interpretov a skupín a tiež sprievodný program.

"Je nám to veľmi ľúto, ale festival je z bezpečnostných dôvodov zrušený. Prichádza ešte séria búrok a nie je možné pokračovať. Kyvadlová doprava z areálu na železničnú stanicu premáva zdarma, prvé autobusy sú už na ceste. Ďakujeme za krásnu atmosféru, ale vaša bezpečnosť je prednejšia. Držte sa a príďte v poriadku domov," informovali krátko po polnoci usporiadatelia prostredníctvom sociálnej siete Facebook. 

Vypredaný festival prvýkrát prerušili okolo 20:30. Na hlavnom pódiu vtedy vystupoval jeden z ťahákov tohtoročného programu, švédsky folkový pesničkár José González, už na začiatku jeho vystúpenia však zamračená obloha nad letiskom neveštila nič dobré. Rodák z Göteborgu, ktorého rodina emigrovala z Argentíny, stihol odohrať iba niekoľko piesní, pretože organizátori vystúpenie prerušili pre silnejúcu búrku.

Po viac ako dvoch hodinách pokračoval festival v skrátenom programe koncertom dánskej speváčky  známej najmä vďaka hosťovaniu v tohtoročnom veľkom hite formácie Major Lazer - Lean On. Ten však zaspievať nestihla, po šiestich skladbách aj ju z pódia vyhnala búrka. Organizátorom nevyšiel ani zámer so skráteným programom a po viacerých odloženiach pokračovania programu nakoniec po polnoci festival ukončili. Následne vo viacerých statusoch na Facebooku zverejnili telefónne čísla na taxi služby, informácie o kyvadlovej doprave či možnosti vrátenia vratných pohárov. Otvorenie budovy železničnej stanice pred 4:00 sa im zariadiť nepodarilo, pri stanici však zabezpečili pre zmoknutých návštevníkov pitný režim.

Na pódium sa kvôli extrémnym vrtochom počasia, s ktorými väčšina predpovedí počasia počas sobotnej noci vôbec nepočítala, nedostali viacerí interpreti. Medzi nimi Netsky live, Intergalactic Lovers, Puding pani Elvisovej, Para, Monikino Kino či Luno. Jeden z posledných koncertov pred búrkou odohrala po 19tej slovenská skupina Billy Barman, ktorej spevák Juraj Podmanický zároveň spoluorganizátorom festivalu. Po týždni, strávenom s vysielačkou v ruke na letisku pri stavbe celého areálu si tak aj zahral.

"Za tých šesť ročníkov som sa už naučil na chvíľu nemyslieť na organizovanie festivalu a sústrediť sa na naše vystúpenie. Je to fantastický pocit, keď si fanúšikovia spievajú naše piesne spolu s nami, len si nato nesmieme zvyknúť. Takáto chvíľa by podľa mňa mala prísť tak dva - trikrát za koncert, aby to nezovšednelo. Na pódiu sa viem na hodinu odosobniť, ale po vystúpení už mám opäť vysielačku v ruke. Ten najväčší nápor skončí až ráno, keď po raňajkách interpreti odcestujú," povedal Juraj tesne po vystúpení pre TASR. To ešte netušil, že kvôli búrke bude mať s celým organizačným tímom oveľa väčšie starosti.

Podrobnú reportáž a fotoreport z celého festivalu vám prinesieme v priebehu dnešného dňa.

Zdroj: SITA, TASR
Foto: SITA/Andrej Kováč

Súvisiaci interpreti: Jose Gonzalez