Už začiatkom týždňa médiami po celom svete preletela informácia o vážnom zdravotnom stave americkej kráľovnej soulu Arethy Franklin. Viacnásobná držiteľka ceny Grammy, ktorej kariéra trvala viac ako 60 rokov, svoj boj so zákernou chorobou dnes prehrala.

Podľa informácií, ktoré s odvolaním sa na speváčkinu rodinu poskytla agentúre AP jej hovorkyňa Gwendolyn Quinn, bola príčinou speváčkinej smrti rakovina pankreasu v pokročilom štádiu. Posledné týždne svojho života strávila Aretha Franklin vo svojom dome v Detroite. Speváčkini blízki pripravili hudobný svet a fanúšikov na smutnú správu už pred pár dňami, keď médiá informovali o jej zlom zdravotnom stave, bližšie informácie však vtedy nezverejnili.

"Je to jeden z najtemnejších momentov našich životov, nie je možné nájsť vhodné slová na vyjadrenie bolesti v našich srdciach. Stratili sme Matku (the matriarch) a základný kameň našej rodiny. Láska, ktorú mala pre svoje deti, vnúčatá, netere, synovcov, bratrancov a sesternice, nepoznala hranice," uviedla rodina zosnulej v stanovisku. "Sme hlboko dojatí úžasným prívalom lásky a podpory, ktorej sa nám dostáva od blízkych priateľov a fanúšikov z celého sveta. Ďakujeme za vašu empatiu a modlitby. Cítili sme vašu lásku k Arethe a je veľmi príjemné vedieť, že jej odkaz bude žiť ďalej."

V posledných dňoch jej života ju stihli osobne navštíviť viaceré osobnosti, s ktorými mala počas života blízky vzťah. Medzi nimi aj legendárny americký hudobník Stevie Wonder, jej bývalý manžel, herec Glynn Turman či reverend a bojovník za ľudské práva Jesse Jackson. Na sociálnych sieťach či koncertoch jej vyjadrili podporu napríklad Rod Stewart, Mariah Carey, Chaka Khan alebo Missy Elliott. Beyoncé na svojom koncerte s manželom Jay Z v pondelok večer v Detroite poďakovala Arethe za jej "nádhernú hudbu" a povedala "Milujeme ťa". Výber z reakcií osobností na správu o jej úmrtí prinesieme v samostatnom článku.

Aretha Franklin, 1973 Zdroj: AP PhotoAretha Franklin, 1973 (AP Photo)

Napriek chorobe koncertovala až do minulého roka

Rakovinu jej prvýkrát diagnostikovali už v roku 2010, napriek tomu však ešte do minulého roka objavovala na hudobných akciách - naposledy sa tak stalo v novembri na podujatí pre Nadáciu Eltona Johna na podporu výskumu AIDS v New Yorku. A hoci už vo februári 2017 informovala, že chce koncertovanie výrazne obmedziť a venovať sa rodine, pred rokom v auguste hovorila o svojich odvážnych "dôchodkových" plánoch - chcela si v Detroite, kde vyrastala a prežila veľkú časť svojho života, otvoriť vlastný hudobný klub.

To sa jej napokon nepodarilo, no hudobný svet si ju má za čo pamätať. Majiteľka charakteristického mezzo-sopránu s rozsahom niekoľkých oktáv počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ju zaradil na prvé miesto rebríčka 100 najlepších speváčok všetkých čias a v roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Na konte má viac ako tri desiatky albumov. V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

Medzi najväčšie hity rodáčky z Memphisu patria piesne Respect (1967), (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), I Say a Little Prayer (1968), Day Dreaming (1972), Jump to It (1982), Freeway of Love (1985), A Rose Is Still A Rose (1998) či I Knew You Were Waiting (For Me) - dueto s britským popovým spevákom Georgeom Michaelom z roku 1987.


Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Cnbc.com, archív)
Foto: AP Photo/Paul Sancya