Debutovala v roku 1982 singlom Everybody, svoj prvý album vydala o rok neskôr. Odvtedy absolvovala Madonna desať koncertných turné a predalo sa viac než 300 miliónov jej nahrávok. Guinnessova kniha rekordov ju uvádza ako komerčne najúspešnejšiu hudobníčku všetkých čias. Popová diva, ktorej hlavným plánom je provokovať, dnes oslavuje svoje 60. narodeniny.

Madonna sa rozhodla životné jubileum stráviť v historickom kráľovskom meste Marrákeš na západe Maroka. "Kráčam v labyrinte mediny počas zvolávania k modlitbe," napísala oslávenkyňa na Instagrame v predvečer svojho veľkého dňa. Na Facebooku zverejnila aj video z miestneho trhoviska, svoju fotografiu z hotelovej izby a selfie, na ktorej má na hlave tradičný fez s berberskými dekoráciami.

Pri tejto príležitosti spustila i charitatívnu zbierku pre svoju mimovládnu organizáciu Raising Malawi, ktorá podporuje siroty a deti v núdzi. "Na svoje narodeniny si nemôžem priať lepší dar, než je spojenie mojej globálnej rodiny s touto krásnou krajinou a deťmi, ktoré to najviac potrebujú," uviedla speváčka, ktorá má adoptované štyri malawijské deti. Madonna v súčasnosti žije v portugalskej metropole Lisabon a pripravuje nový album.

Madonnina narodeninová selfie Zdroj: Facebook.com/madonna

Vzostup svetovej hviezdy

Madonna Louise Veronica Ciccone sa narodila v americkom meste Bay City neďaleko Detroitu 16. augusta 1958. Speváčka, skladateľka, tanečnica, herečka a producentka Madonna pochádza z početnej rodiny, otec bol Talian, matka francúzska Kanaďanka. Maturovala v roku 1976 v Rochestri, krátko študovala balet na Michiganskej univerzite. V roku 1978 prišla do New Yorku a rok nato do Paríža, kde účinkovala ako tanečnica a vokalistka v revue Patricka Hernandeza. Po návrate založila s priateľom Danom Gulroyom skupinu Breakfast Club, hrala v nej na bicích a spievala. V roku 1980 si potom založila vlastnú skupinu Emmy.

V novembri 1982 vydala prvý singel Everybody
hudbu aj text si zložila sama, v hitparáde sa dostal iba na 107. miesto. Prvou skladbou v americkom TOP 40 rebríčku bola Holiday v decembri 1983, dosiahla na 16. miesto. Treťou v hitparáde bola pieseň Lucky Star, tá to dotiahla na štvrté miesto. V decembri 1984 viedla prvýkrát americkú hitparádu so skladbou Like A Virgin.


V júli 1983 vydala debutový album Madonna, v Spojených štátoch bol ôsmy, v Anglicku sa umiestnil o dva stupienky vyššie. Druhý album Like A Virgin z novembra 1984 jej už priniesol veľký úspech, prvý bol doma v USA, potom v Anglicku a jeho predaj prekročil 21 miliónov nosičov. V júni 1986 vydala tretí, veľmi úspešný album True Blue. Ten sa dostal na prvé miesto v 18 krajinách sveta a jeho predaj prekonal hranicu 25 miliónov nosičov. Z neho sú hity Papa Don't Preach, Open Your Heart, True BlueLa Isla Bonita

V americkej TOP 40 hitparáde mala do týchto dní 48 skladieb, z nich 12 sa dostalo až na prvé miesto. V anglickom rebríčku bodovalo 68 skladieb, pričom 13 z nich sa dostalo až na prvé miesto. Na svojom konte má 13 štúdiových albumov, 13. Rebel Heart vydala v marci 2015. K diskografii patrí aj päť live a šesť kompilačných albumov. 

      
Manželka, matka a nekorunovaná kráľovná

V roku 1985 sa vydala za herca Seana Penna, po štyroch rokoch sa rozišli. Najstaršiu dcéru Lourdes Mariu Ciccone Leon (1996) má s vtedajším osobným trénerom Carlosom Leonom, toho si však nevzala. V roku 2000 sa vydala za režiséra Guya Ritchieho, s ním sa rozišla v decembri 2008. S ním má syna Rocca (2000). Tretím je adoptovaný syn David (2005), štvrtá  dcéra Mercy James z afrického štátu Malawi, adoptovala si aj dvojčatá EstereStelle Ciccone
 
Madonna je považovaná za nekorunovanú kráľovnú populárnej 
hudby aj za najúspešnejšiu speváčku všetkých čias, 10. marca 2008 bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy. Celosvetový predaj jej platní prevýšil objem 300 miliónov výliskov. V Británii mala Madonna viac albumov na prvej priečke rebríčkov než akákoľvek iná speváčka, pričom v tejto bilancii ju prekonávajú iba The Beatles a Elvis Presley, pripomína stanica BBC. Časopis Forbes vlani odhadol výšku jej majetku na 580 miliónov dolárov, čo z nej robí najbohatšiu hudobnú umelkyňu so sídlom v USA. 


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Thoko Chikondi (titulná fotografia), Instagram.com/madonna (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Madonna