Do akej miery sa tieto dve intelektuálne kvality vyskytujú v rámci metalovej scény? Má kapela, ktorá sa rozpadne a vzápätí povstane pod novým názvom, dosť talentu, aj keď hrá stále to isté? A môžeme v súvislosti s imidžom Ghost hovoriť o niečom inom ako o genialite? Aktuálny týždenník Vám na tieto otázky nezodpovie, no podnetov k premýšľaniu poskytuje hneď niekoľko.

Magnet týždňa

Hovorí sa, že talentovaní sa inšpirujú, géniovia kradnú. Avenged Sevenfold by som síce za géniov neoznačil, ale zlodejmi ich nazval frontman Machine Head, Robb Flynn. Vo svojom sarkastickom príspevku na Facebook stránke Machine Head im pogratuloval, že sa ich album prerábok dostal až na prvú priečku amerického albumového rebríčka. "Kto by bol povedal, že znovu nahrať pesničky od Metallicy, Guns N' Roses a Megadeth môže byť takým hitom?" pýta sa v príspevku Flynn. Ak viete po anglicky, určite si ho prečítajte. (pm)

Šrot týždňa

Kapela Attack Attack!, ktorú nikto nemal rád (zrejme ani jej členovia), sa nedávno rozpadla. A teraz to príde – namiesto nej spravili novú! Nativ už vydal aj lyric video k songu Subtle Ticks. Ak si myslíte, že sa od svojho rozpadu zlepšili, mýlite sa. Takže šup s nimi do šrotu. (pm)


Novinky 

Legendy industrialu Ministry vydali dlho očakávaný, opäť posledný, album From Beer To Eternity. Určite to nie je najlepší album kapely, ale ak im naozaj odzvonil umieráčik, je to dôstojná rozlúčka. (pm)


Ako sme už avizovali dávnejšie, Linkin Park v spolupráci so Steveom Aokim cez týždeň predstavili nový song A Light That Never Comes. Ak si ho chcete vypočuť, musíte si zahrať na Facebooku hru LP Recharge. Svoj čas si ale cením, takže som si na pomoc zavolal všemohúci YouTube. Takto nejak znie spomínaná novinka. (Vy si ale hru spokojne zahrajte. Brániť vám v tom nebudem.) (pm)


Ak patríte do staršej generácie alebo proste holdujete thrash metalu, dávam do pozornosti nové video kapely Havok. Ich nové video Worse Than War má zvuk, akoby pochádzalo z konca 80-tych rokov, výborné aranžmá a politicky motivovaný text. (pm)


Že ste to vy, tak si dáme ešte jeden thrash. Ešte tradičnejší a ešte lepší. Testament čochvíľa vydajú live DVD The Dark Roots of Thrash. Práve z neho pochádza aj oficiálne video Rise Up. (pm)


Poctivý hardcore v mierne modernom šate sme tu už nemali dlhšie. Preto ma celkom potešilo, že Deserters cez týždeň vydali nový song. The Feeling je naozaj dobrá vec, ktorá vás však po intelektuálnej stránke veľmi nenadchne. Kto by to ale čakal od HC? (pm)


Nestáva sa príliš často, že by do Európy prerazila japonská kapela. Metalcoreovým Crossfaith sa to však podarilo. Na moje prekvapenie sa ich nový album Apocalyze dá celkom počúvať. Dokonca aj keď tomuto štýlu veľmi neholdujete. V plnej dĺžke si ho môžete vypočuť na stránke kapely. Čo ma však mrzí je, že v ich hudbe prakticky necítiť žiadne japonské vplyvy. Preto u mňa z krajiny vychádzajúceho slnka stále vyhráva Maximum The Hormone. Ak by sa vám ale Crossfaith zapáčili, vo Viedni si ich už čoskoro môžete vychutnať aj naživo. (pm)


Bol som presvedčený, že nu metal zomrel niekedy po roku 2000. S malými transformáciami však prežíva dodnes. A dokonca má aj fanúšikov a vydávajú sa albumy! Dôkazom je aj britská kapela The Defiled. Ich nové video As I Drown môžete pozerať nižšie. (pm)


Ak ste tento týždeň neposlúchali a chcete sa potrestať, pustite si stream celého albumu The Devil Wears Prada s názvom 8:18. Kto vlastne vymyslel kombináciu kresťanstva a metalcoreu? (pm) 

Okolo okultistov Ghost B.C. sa nesie magická aura prameniaca z prepracovaného imidžu, melodickej, prístupnej muzike a nemalej dávke sarkazmu v textoch i vystupovaní tohto telesa. Krátke video The Olde One (Papaganda Ep. 1) Vám priblíži najmä osobnosť frontmana menom Papa Emeritus II. a trochu toho zákulisia. Sú dokonalí. (ak)


Fanúšikovia progresu sa určite tešia na blížiace sa nové albumy Fates WarningDream Theater, ktoré prídu tento mesiac. Osobne mám v hľadáčiku najmä prvú menovanú kapelu. Tá prináša novú hudbu po deviatich rokoch. Takže poporiadku: Fates Warning zverejnili skladbu I Am, podfarbenú perkusiami ako od Tool; no a Dream Theater majú na Youtube interview rozpitvávajúce všetky nové skladby a na soundcloude jednu z nich zvanú Along for the Ride. (ak)



A progmetalový je aj sólový projekt pána menom Ben Sharp, zvaný
Cloudkicker. Inštrumentálny metal s prišitými ambientnými plochami a bez textov. Na progresivitu očividne hľadí z iného uhla, než predošlé dve zoskupenia, no mne jeho pohľad imponuje. A dve skvelé správy k tomu: album Subsume je čerstvý, vyšiel len v sobotu a môžete si ho stiahnuť (aj) zadarmo. (ak)

Rockerov-klasikov iste poteší live video z pripravovaného DVD kapely Europe. To zachytáva koncert oslavujúci 30 rokov kapely. A aká pieseň by to mala byť, ak nie The Final Countdown? Na energických hudobníkov z Europe je radosť sa dívať. Nosič si budete môcť zadovážiť 18. októbra. (ak)


A vedzte, že DVD s koncertom vydajú aj Black Sabbath. Od nich sme však zatiaľ dostali len 30 sekundový teaser. Počin je nazvaný Gathered In Their Masses. To je všetko, čo zatiaľ vieme. Vyzerá to však veľkolepo. (ak)


Veľkú radosť mám z návratu Ephel Duath, avantgardného projektu, ktorý prešiel najrôznejšími zostavami a kreatívnymi krízami. Rany po rozpačitom minuloročnom EP nám zacelí albumová novinka Hemmed By Light, Shaped By Darkness, ktorý vyjde v novembri. Pozrite si potemnelý trailer. (ak)


Vývozný artikel Faerských ostrovov sa volá Týr a vy si môžete pozrieť live videoklip k pesničke Blood of Heroes. Minule sme tu mali RPG metal a hudba Týr na mňa pôsobí podobne. Zjavne nastúpili vlnu priamočiarejšej tvorby, kontrastujúcej s progresívnymi začiatkami. Melódie sú to však silné. (ak)


Haluz týždňa

Výchove maloletých sa venujeme pravidelne. A aby sme naše ratolesti nezanedbali ani tento týždeň, prinášame video 12-ročného bubeníka, ktorý spravil drum cover Angel of Death od Slayeru. Už viete, čo kúpite vašim potomkom pod stromček? (pm)


Je to síce neuveriteľné, ale tento pán by so svojim VEĽMI nízkym C schoval do vrecka nejedného metalového speváka. Začnite trénovať. (pm) 


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. 

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: stereogum.com

Súvisiaci interpreti: Avenged Sevenfold, Linkin Park