Slovenská kapela Elán deň pred začiatkom česko-slovenského turné zverejnila obal nového albumu Živých nás nedostanú. Je na ňom známe logo formácie s vyplazeným jazykom, ktoré sa tentoraz mračí nad dreveným stĺpom s pripevneným hákom. Autorom obalu je Alan Lesyk.

Album Živých nás nedostanú by mal vyjsť už budúci týždeň vo vydavateľstve Warner Music. Bude obsahovať aj rovnomennú skladbu a druhý singel Ryšavá. Obe piesne už kapela zverejnila na Youtube (na konci článku) a mali by zaznieť spolu s najväčšími hitmi aj na koncertoch očakávaného turné The Best Of Vol. 2. To odštartuje už v piatok 17. októbra v brnianskej Kajot Aréne, následne sa hudobníci do konca októbra predstavia aj v Prahe, Ostrave, Bratislave a Košiciach.

Okrem pevného jadra kapely, ktoré tvoria Jožo Ráž (spev, basgitara), Vašo Patejdl (klávesy, spev) a Jano Baláž (gitara, spev) na pódiách nebudú chýbať členovia koncertnej zostavy Ľubo Horňák, Peter Farnbauer a Boris Brna. K Elánu sa navyše pripojí aj dychová sekcia v zložení Richard Šimurka (saxofón a flauta), Martin Haas (trombón) a Samuel Šimek (trúbka). Dychové nástroje možno počuť aj v spomínaných singloch z novej štúdiovky.

Zaujímavosťou je, že až traja Elánisti na tomto turné oslávia svoje životné jubileá. Vašo Patejdl mal totiž 10. októbra 60. narodeniny, rovnaký vek dosiahne 24. októbra aj líder kapely Jožo Ráž. V deň koncertu v Ostrave s ním bude okrúhle narodeniny oslavovať aj dlhoročný koncertný klávesák Elánu Ľubo Horňák, ktorý je o desať rokov mladší.

Elán v 9-člennej koncertnej zostave, 2014 Zdroj: Dana BalážElán ide na turné v 9-člennej zostave

Skupina Elán vznikla v roku 1968. Prvý album Ôsmy svetadiel vydala v roku 1981. Odvtedy uviedla na trh počiny ako Nie sme zlí (1982), Hodina slovenčiny (1985), Detektívka (1986), Nebezpečný náklad (1988), Rabaka (1989), Elán 3000 (2002) či Anjelská daň (2010). 
Na konte má tiež niekoľko kompilácií, živákov a albumov v anglickom jazyku.

Kapela prežila aj niekoľkoročnú prestávku, ktorú zapríčinila nehoda speváka Joža Ráža v júni 1999. Po pauze Elán odohral v Prahe svoj najväčší koncert, na ktorý prišlo až 80-tisíc ľudí, a v roku 2007 skupina vypredala aj slávnu Carnegie Hall v New Yorku. V posledných rokoch kapela pravidelne koncertuje v najväčších halách v Česku a na Slovensku, no absolvovala aj komorné akustické turné.

Termíny turné Elán - The Best Of Vol. 2: 

17. októbra - Brno, Kajot Aréna 
22. októbra - Praha, Tipsport Aréna 
24. októbra - Ostrava, ČEZ Aréna 
28. októbra - Bratislava, Zimný štadión Ondreja Nepelu 
30. októbra - Košice, Steel Aréna 


Zdroj: SITA, Elan.cz, Warner Music (Renáta Tomášová), archív
Foto: Alan Lesyk (titulný obrázok), Dana Baláž (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Elán