Legendárny hudobný nástroj oslavuje. Analógový syntetizátor, známy svojím výrazným, organickým zvukom, ovplyvnil vývoj viacerých hudobných žánrov od popu, rocku až po elektronickú a experimentálnu hudbu. Prvé komerčne dostupné syntetizátory vyvinul americký inžinier a vynálezca Robert Moog v 60. rokoch minulého storočia.

Pri tejto príležitosti sa v novembri v Liverpoole uskutoční špeciálna séria koncertov The Moog at 60: A Celebration, ktorá potrvá od 21. novembra do 24. novembra. Podujatie uzatvoria priekopníci elektronickej hudby, skupina Kraftwerk, ktorá zároveň oslávi 50. výročie svojho albumu Autobahn. Ten vyšiel 1. novembra 1974.

Jedným z vrcholov podujatia bude aj vystúpenie formácie Will Gregory Moog Ensamble. Okrem koncertov si návštevníci budú môcť pozrieť zaujímavé zvukové inštalácie a konať sa budú aj diskusie odborníkov o vplyve Moog syntetizátorov na vývoj v hudbe.

Oficiálnym dátumom výročia syntetizátorov Roberta Mooga je 12. október. V tento deň ho pred 60 rokmi Robert Moog prvýkrát predviedol na zjazde Audio Engineering Society v New Yorku. Prvými umelcami, ktorí vo svojej tvorbe použili moog boli The Beatles, The Rolling Stones, The Doors či Grateful Dead. Neskôr po ňom siahli aj Pink Floyd, Kratwerk, Jean-Michel Jarre. Stevie Wonder či Dr. Dre.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)