Nu metaloví priekopníci Korn vydajú na budúci rok už svoj 14. radový album. Nahrávka s názvom Requiem sa dostane na svet 4. februára a bude obsahovať deväť skladieb. Formácia v týchto dňoch predstavuje prvú z nich aj s videoklipom.

Fanúšikovia tušili, že im obľúbená kapela prinesie prekvapenie po tom, ako sa nedávno začali objavovať billboardy odkazujúce na novinky z ich dielne. Šípili správne. Minulý týždeň sa totiž dočkali nového singla Start The Healing, v ktorom Korn nezostali nič dlžní svojej dravosti. Mohutné gitary, basa a bicie vytvárajú temnú atmosféru, v ktorej 50-ročný spevák Jonathan Davis predvádza svoje hlasové schopnosti od podmanivých slôh až po epické refrény s kombináciou melodického spevu a deathmetalovej zúrivosti.

V texte sa objavuje vízia vykúpenia, ktoré so sebou prináša svoju daň. "Takže, chceš ísť so mnou? Je ťažké vyčítať to z očí cudzinca. Si pripravený na pocity spojené s odchodom, po ktorom môžeš dýchať a nežiť v nebezpečenstve?" spieva Davis v úvode za svojím ikonickým mikrofónovým stojanom. "Všetko, čo cítim, zhorelo v plameňoch. Pozerám sa na dušu, ktorá je zlomená a zničená. Každú noc mám rovnaké želanie. Dúfam, že sa nezbláznim," vyznáva sa.


Surová energia a emócie

Videoklip k singlu režíroval Tim Saccenti, ktorý má na konte pestré portfólio spoluprác. Jeho talent využili napríklad Coldplay, Depeche Mode, ale aj značky Mercedes alebo Gucci. Pre Korn nakrútil klip, v ktorom sa striedajú zábery hrajúcej kapely s futuristickými scénami z mimozemského sveta.

"Našou myšlienkou pre toto video bolo priniesť mutáciu aspektu DNA kapely Korn, ktorý z nich robí takú inšpiratívnu skupinu, ktorá prepája surovú energiu, estetiku a ľudské emócie. Chcel som diváka vziať na emocionálnu jazdu, akú ponúka aj samotná pieseň. Dúfal som, že vďaka viscerálnej, katarznej smrti a opätovnému zrodeniu by tak divák mohol nájsť pomoc v časoch prežívania svojich osobných problémov," povedal o vizuáli režisér. O animácie sa postaral 3D umelec Anthony Ciannamea.

Kapela sa podelila aj o sivo-čierny obal albumu, Je ňom ruka stláčajúca ženskú tvár, cez ktorú je veľký názov skupiny. Štúdiovku produkovali Korn a Chris Collier.

Turné im komplikuje koronavírus

Ochorenie Covid-19 sa nevyhýba ani muzikantom. Minulý mesiac vynechal bubeník skupiny Ray Luzier tri koncerty po tom, ako mal pozitívny test na koronavírus. Nahradil ho Aric Improta z Fever 333. Luzier je tretím členom kapely, ktorý musel prerušiť turné pre toto ochorenie. Mesiac pred ním zápasil s infekciou gitarista James "Munky" Shaffer, ktorého zaskočil J. R. Bareis. Začiatkom augusta sa nakazil spevák a museli tak odložiť šesť predstavení.

Podobný osud mal aj koncert, ktorý sa mal konať 31. mája 2020 v Bratislave. Pandémia nepustila legendu z kalifornského Bakersfieldu na Slovensko, a tak šou presunuli na 28. mája 2022 do NTC Arény. Hudobníci mali pôvodne prísť propagovať svoj zatiaľ posledný album The Nothing, ktorý vyšiel 13. septembra 2019. Teraz to však vyzerá, že sa fanúšikovia môžu tešiť aj na najnovšiu tvorbu skupiny.

Zoznam skladieb na albume Requiem:

1. Forgotten
2. Let The Dark Do the Rest
3. Start The Healing
4. Lost In The Grandeur
5. Disconnect
6. Hopeless And Beaten
7. Penance To Sorrow
8. My Confession
9. Worst Is On Its Way

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Korn