Decembrový program cyklu Music & Film bratislavského Kina Lumiére prináša dve filmové projekcie. Už dnes večer (16.12.) môžete vidieť dokument New Orleans: Mesto hudby Michaela Murphyho a na stredu 30. decembra je naplánovaná projekcia snímky Ronnie Wood: Niekto tam hore ma má rád, ktorý o legendárnom gitaristovi nakrútil režisér Mike Figgis.

Dokument New Orleans: Mesto hudby je rozdelený na osemnásť kapitol. Každá z nich prináša rýchly prehľad o konkrétnom aspekte alebo postave z hudobnej histórie New Orleans. Okrem jazzu v ňom znie aj rock, R&B, funk i hip-hop.

"Archívne i súčasné vystúpenia legiend ako Louis Amstrong, Fats Domino, Dr. John, The Neville Brothers, a tiež The Preservation Hall Jazz Band sú pretkávané rozhovormi s hudobnými osobnosťami a komentármi Roberta Planta, Keitha Richardsa, Bonnie Raitta či Stinga," približuje film Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film. Vďaka vyjadreniam hudobníkov a rozsiahlemu archívnemu materiálu je dokument svedectvom, že práve melódie a rytmy New Orleans stáli pri zrode americkej 
hudby. Terence Blanchard, hlavný sprievodca filmu dodáva, že "každý, kto sa zaujíma o kultúru a hudbu v New Orleans, si tento film zamiluje".


V predposledný deň roka si diváci môžu pozrieť aj dokumentárny životopisný film Ronnie Wood: Niekto tam hore ma má rád. Zvlášť poteší fanúšikov hudobníka, ktorý už 45 rokov hrá na gitaru v legendárnej kapele The Rolling Stones. "Jeho rovesník, britský režisér Mike Figgis, ktorého u nás poznáme napríklad vďaka filmu Leaving Las Vegas s Nicolasom Cageom, sa rozhodol nakrútiť Woodov intímny portrét," uviedol k plánovanej projekcii Ulman.

Film mapuje divoký a nespútaný životný príbeh Ronnieho Wooda od skromných začiatkov na severe Londýna, cez jeho spoluprácu s Jeffom Beckom, Rodom Stewartom a The Faces, a začiatky s The Rolling Stones až po súčasnosť. Súčasťou filmu sú rozhovory s Woodovými priateľmi, hudobníkmi a umelcami, ako sú Mick Jagger, Keith Richards, Rod Stewart, írska speváčka Imelda May či popredný predstaviteľ súčasného britského výtvarného umenia Damien Hirst. Osobné výpovede dopĺňajú záznamy živých vystúpení The Rolling Stones, The Faces, The Jeff Beck Group i Woodova hra na akustickú a slide gitaru, či fúkaciu harmoniku.


Zdroj: TASR / Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ)