V rámci koncoročnej ankety sme tentokrát oslovili aj organizátorov festivalu Bažant Pohoda, aby zhodnotili uplynulý rok 2011. Odpovede sme sa dočkali napokon až teraz, keďže PR manažér festivalu Mário Gešvantner minulý týždeň navštívil festival Eurosonic Noorderslag v holandskom Groningene.

"Bol to príjemný, aj keď náročný rok. S festivalom sme sa opäť posunuli niekam ďalej vo všetkých sférach – či už programovej, ale aj technickej a organizačnej. Okrem letnej Bažant Pohody sme po prvý raz zorganizovali aj Pohoda Indoor Camping Festival. Pravdepodobne ide o svetový unikát, čo nám potvrdzovali všetky zahraničné kapely, ktoré stanovanie pod strechou ešte predtým nevideli. Trocha nás zarazil menší záujem, ale sme rozhodnutí v tomto koncepte pokračoval. Kapely odohrali skvelé koncerty a návštevníci vytvorili skvelú atmosféru, mali sme len pozitívne ohlasy a veríme, že takýto festival môže uspieť," uviedol Mário, ktorého spolupracovníci oslovujú prezývkou Gešo, v hodnotení roka 2011.

Veľmi pozitívne boli v minulom roku najmä reakcie zahraničných hostí festivalu, čo vyvrcholilo minulý týždeň umiestnením Bažant Pohody v prvej päťke medzi stredne veľkými festivalmi v ankete Europe Festival Awards 2011. Organizátorov nadchli aj reakcie samotných umelcov. "Potešili nás hodnotenia zahraničných interpretov Bažant Pohody. Hodnotenie napríklad od Geoffa Barrowa z Portishead, ktorý označil náš festival za najlepší, na akom hrali, je pre nás nesmierne cenné. Samotný koncert Portishead bol osobne pre mňa splneným snom a bol to hádam najsilnejší hudobný zážitok v živote," priznal Gešo a doplnil: "Radosť sme mali opäť z celej atmosféry festivalu – nielen letného, ale aj zimného. O sklamaní možno hovoriť v súvislosti s vývojom v našej spoločnosti, ale toto má byť rozhovor o hudbe..."

Cieľ Agentúry Pohoda pre rok 2012 je jasný: "Urobiť opäť krásny festival, lepší, ako bol v roku 2011. A slabší, ako bude v roku 2013."

Dozvedeli sme sa tiež, že inšpiráciu pre ďalší ročník najväčšieho slovenského festivalu organizátori vlani získavali na maďarskom Szigete, britskom V Festivale a Bestivale, v USA na Austin City Festivale a Burning Manovi, a na jeseň na Womaxe v Kodani či International World Music and Jazz Exposure v Izraeli. "Tento rok okrem Eurosonicu v Groningene určite ešte pôjdeme na Great Escape a ILMC do Anglicka, láka nás aj Coachella v USA. Uvidíme. A množstvo koncertov," dodal Gešo.

Čo priniesol rok 2011 a aké plány do nového roka majú ďalší aktéri slovenskej hudobnej scény, si môžete prečítať TU.

Foto: Igor Daniš