Írska speváčka Róisín Murphy vydá 11. mája tretí sólový album s názvom Hairless Toys. Novinka, ktorá je jej prvou štúdiovkou po ôsmich rokoch, bude obsahovať osem skladieb vrátane singla Gone Fishing, ktorý 41-ročná interpretka včera predstavila prostredníctvom služby Soundcloud.

Ako vysvetlila v oficiálnom vyhlásení, k napísaniu piesne ju inšpiroval dokumentárny film Paris Is Burning (1990), ktorý si pozrela po tom, ako čítala článok o pôvode house music v černošskej a homosexuálnej komunite.

"Tá kultúra bola nádhernou reakciou na perzekúciu a dezilúziu, predstavivosť a odvaha tých ľudí jednoducho vzbudzuje úctu. Predstavila som si Gone Fishing ako keby to bola skladba z broadwayskej muzikálovej verzie tohto príbehu. Vytváranie svojho vlastného sveta, bezpečnejšieho miesta a novej, lepšej rodiny prostredníctvom hudby a mladej kultúry je témou, ktorej sa venujem aj inde na albume Hairless Toys," priblížila speváčka. Mimochodom, na jej novej štúdiovke sa opäť podieľal aj klávesák a producent Eddie Stevens, partner Jany Kirschner.

Róisín Murphy - Gone Fishing

Tracklist albumu Hairless Toys:

1. Gone Fishing
2. Evil Eyes
3. Exploitation
4. Uninvited Guest
5. Exile
6. House of Glass
7. Hairless Toys (Gotta Hurt)
8. Unputdownable

Róisín Murphy, celým menom Róisín Marie Murphy, je známa najmä ako členka už neexistujúceho elektronického dua Moloko, ktoré tvorila so svojím vtedajším priateľom Markom Brydonom. Dvojica spolu vydala štúdiovky Do You Like My Tight Sweater? (1995), I Am Not a Doctor (1998), Things to Make and Do (2000) a Statues (2003).

Od roku 2004 sa Murphy venuje sólovým projektom. Vydala albumy Ruby Blue (2005) a Overpowered (2007) a EP nahrávky Sequins 1 - 3 (2005) a Mi Senti (2014).

Zdroj: SITA, Consequenceofsound.net, Pitchform.com, archív
Foto: Facebook.com/roisinmurphy

Súvisiaci interpreti: Róisín Murphy