"Splitko" sami so sebou. Tak by sa dal označiť album s názvom Svobodě na stopě, ktorý okrem punkovej predstavuje aj novú, synthpopovú polohu českej skupiny Chorobopop. Skúsení hudobníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) sa tak na svojej tretej nahrávke vrátili k svojim koreňom a zároveň opustili doterajšie istoty.

Informáciu o štýle, ktorý Chorobopop hrá, má kapela s úškrnom už vo svojom názve. Žáner ako taký však nie je dôležitý – v centre pozornosti stále zostáva pieseň a jej obsah. "Táto platňa je iná v tom, že v jej druhej polovici sme úplne opustili hudobný svet, ktorý sme poznali. Boli sme zvyknutí na gitary, teraz zrazu všetci traja stojíme za klávesami," hovorí Ctib.

Novú synťákovú polohu Chorobopopu predstavuje singel Tisíc let, ku ktorému režisér Ondřej Klimpar v areáli bývalej rožnovskej Tesly nakrútil videoklip.

Hosťujúcim spevákom piesne a súčasne jedným z aktérov klipu je Radek "Vaant" Vantuch (Kultra!). "Zay si skladbu napísal aj zaranžoval kompletne sám, ja s Kečom, ktorý až v štúdiu prispel rozhojdanou basovou linkou, sme sa snažili skôr neprekážať. Baví ma ten kratučký text Zaya. Niekedy je pre mňa tak trochu neuchopiteľný, inokedy v ňom s istotou rozpoznávam celkom určité významy. Často mi ide v hlave a moje vnútorné kino mi pri tom premieta filmy, v ktorých sa tie akoby rozpité obrazy ("tisíc let čekat na zázrak / když příde, tak ho popřít") zaostrujú, naplnia a rozpohybujú konkrétnym dianím," upresňuje Ctib.

"Budem neskromný – myslím, že by tento album ľudí mohol zaujímať jednoducho preto, že sú na ňom dobré pesničky. Hoci experimentujeme a hľadáme, stále sa snažíme strážiť, aby to boli rôznorodé, zapamätateľné pesničky 'o niečom'," dodáva hudobník, ktorý je so svojimi spoluhráčmi už tri desiatky rokov úzko spätý so svojbytnou rožnovskou scénou.

Album svojím názvom Svobodě na stopě môže odkazovať k slobode tvorivej, ale aj k slobode jednotlivca na úsvite vzrastu obmedzovania slobôd, vzniku nových vojnových konfliktov, dezinformácií, umelej inteligencie a ďalších neistôt, ktoré prepisujú mnoho doterajších "istôt". "Hoci je náš album hudobne veľmi rozkročený, textovo ide o našu zatiaľ najzovretejšiu nahrávku. Myslím, že je to práve poetika textov, čo najviac prezrádza naše punkové korene. Na oboch stranách platne reflektujeme súčasnosť vrátane neschopnosti alebo neochoty ľudí si navzájom porozumieť," hovorí Ctib.

Piesne na tretí album Chorobopopu začali vznikať na začiatku roku 2022, ešte pred vydaním druhého albumu Odrazit od dna. Prvotným impulzom pre koncept nahrávky bolo Ctibovo okúzlenie synthpopom a jeho túžba vyskúšať čisto klávesový zvuk. Krátko predtým začal i Zay v rámci svojho projektu New Ass Dimension viac experimentovať s kontrolérmi a elektronikou. Keč bol ako vždy pre každú zlobu. A tak Zay prišiel s návrhom nahrať album obsahujúci napoly čisto synthpopové piesne bez gitár, a napoly naopak piesne, kde nebude pre synťáky žiadme miesto – krátke, rýchle a punkové.

Punková strana bola pripravená počas niekoľkých skúšok, texty prichádzali samé a v novembri 2022 sa šlo nahrávať do štúdia Petra "Zikiho" Žigmunda v Zdětíne pri Prostějove. Túto polohu kapely predstavuje strohý a stručný singel Blabla vzťahujúci sa k otázkam "alternatívnej pravdy" a "postpravdy", ku ktorej trojica ešte v závere minulého roka v skúšobni pripravila jednozáberový klip využívajúci symbolicky inverzné farby.

Synthpopové veci zreli o niečo dlhšie. Vznikali pri skúšobňových jamoch založených na Zayových primárnych beatoch. Vo februári 2023 sa išlo opäť nahrávať k Zikimu, kde skladby nadobudli reálne podoby. V auguste bol v rámci finálnej štúdiovej session do štúdia prizvaný aj spomínaný Vaant, ktorý zahosťoval a aranžérsky sa podieľal na dvoch piesňach. Finálny mix prebehol počas novembra 2023.

Album Svobodě na stopě vyšiel 12. apríla na vinyle, CD, audiokazete a digitálne pri labeli Malárie Records v spolupráci s Cultburger Records. Krst doma v Rožnove pod Radhoštěm Chorobopop plánujú 30. apríla, brniansky krst sa chystá 2. mája a pražský 19. mája.

Biografia

Kapelu Chorobopop tvorí trojica Ctib (gitara, klávesy, spev, programovanie bicích), Zay (gitara, spev, klávesy) a Keč (basgitara, spev, klávesy), ktorí patria k veteránom rožnovskej hardcore punkovej DIY scény spojenej s legendárnym, už neexistujúcim klubom Vrah. Nadväzujú na tvorbu svojej predchádzajúcej kapely Telefon, s ktorou vydali niekoľko albumov a koncertovali po celej Európe. Debutovali v roku 2020 nahrávkou Kočky, krysy, celebrity 2020), o dva roky neskôr nasledoval album Odrazit od dna. Ctib má na konte aj dva sólové albumy na značke Kabinet Records – Kampak?! (2021) a Smrad v síni tradic (2022).

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili.