Tomáš Klus sa na jeseň 2016 po ročnej pauze s veľkým úspechom vrátil na koncertné pódiá. Vystúpenia v rámci Recyklus Tour po českých a slovenských mestách boli zaznamenané a vznikol z toho živý album zložený z toho najlepšieho, čo na koncertoch zaznelo.

"V rámci Recyklus tour sme nahrali niekoľko koncertov, aby sme mali z čoho vyberať," hovorí k svojmu novému, úplne prvému živému albumu Tomáš Klus. "Lajfka" so slovnou hračkou v názve Živ je prináša okrem neopakovateľnej atmosféry koncertov aj pesničkárove staršie piesne, ktoré mu pomohli vybrať jeho fanúšikovia ešte pred začiatkom koncertnej šnúry, v úplne novom aranžmáne. Presne v súlade s filozofiou turné, ktorou bolo recyklovanie a bilancovanie: "Recyklus beriem ako také bilančné pole čerstvého tridsiatnika, kedy mám možnosť sám seba dať do poriadku. Zistiť, čo zo starého ja už nie je potrebné, čo šetrne zlikvidovať a z čoho naopak opäť vziať," vysvetľuje Klus.

Na dvoch diskoch nechýba ani úspešný "comebackový" singel s názvom Dobré ráno, ktorý je na druhom CD ako jediná skladba aj v štúdiovej podobe. "Po živom zázname som vlastne nikdy moc netúžil, vzhľadom na to, že mojím snažením je učiniť z každého jedného koncertu jedinečný zážitok. Ale dosť bolo o mne - táto platňa je svedectvom vďakyvzdania Cílovej skupine, formácii jedinečných muzikantov, exemplárov neľudskosti a aj humanity na čele s kapelníkom Jiřím Kučerovským, Janom Lstibůrkom a Petrom Škodom. Týmto pánom som vďačný za to, že si môžem robiť, čo chcem, a vždy rovnako padnem do mäkkej hudobnej perinky, pretože oni, na rozdiel odo mňa vedia, čo robia. S láskou a úctou k nim a ich umu uzrel svetlo sveta projekt Živ je, aby bolo jasné," dodáva Tomáš Klus.

O tom, že práve koncertné pódiá sú Klusovým prvoradým živlom, svedčia aj pozitívne recenzie v českých médiách. "Je známe, že Tomáš Klus je najlepší tvárou v tvár skôr komornému publiku, pretože kontakt s fanúšikmi pod pódiom zvláda na výbornú," napísal v recenzii Václav Hnátek z iDnes.cz. "Táto fajnová posluchovka len tak neomrzí a bolo by dobré, keby oddýchnutý a so svojou súčasnou životnou i profesijnou situáciou viditeľne spokojný spevák (skladateľ, gitarista, herec, showman a ktovie čo ešte) v podobnej tvorbe pokračoval aj naďalej," myslí si Milan Menčík z portálu Musicserver.cz.

Zoznam skladieb na albume Tomáš Klus a jeho Cílová skupina - Živ je:

CD 1: 

1. Tamaře
2. JdeVoZem
3. Sibyla
4. Ty jsi Tomáš Klus
5. Noe
6. 17b
7. Napojen
8. Až...
9. Dobré ráno
10. Poprvé
11. Amores Perros
12. Zmrzlým
13. HarmoNico
14. Nezapomínej  

CD 2:

1. Nina
2. Anat
3. Přeju Ti
4. Do nebe
5. Žabí král
6. Marie
7. Chybíš mi
8. Jsem
9. Pocity
10. Koudelce
11. Dobré ráno (bonusová štúdiová nahrávka)

Vypočujte si album na Deezeri:



Zdroj: Supraphon
Foto: David Podrabský

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus