Slovenský gitarista a autor filmovej a divadelnej hudby David Kollar vyráža na budúci týždeň na krátke turné so svojimi talianskymi spoluhráčmi, s ktorými tvorí trio The Blessed Beat. V kapele účinkuje aj Paolo Raineri z ich ďalšieho projektu KOMARA, ktorého členom je aj bubeník Pat Mastelotto z legendárnych King Crimson. V slovensko-talianskom triu hrá na bicie Simone Cavina.

Skupina The Blessed Beat, ktorá bola za album MIV (2015, Hevhetia) nominovaná na cenu Radio_Head Awards v kategórii Jazzová hudba, vystúpi najskôr v pondelok 21. mája v Elektrárni v Piešťanoch, v stredu (23.5.) v breznianskej Bombure a napokon vo štvrtok (24.5.) v Kollarovom rodnom meste Prešov, konkrétne v Christianii.


"Na koncerty sa veľmi tešíme. V decembri 2017 som odhoral niekoľko koncertov a workshopov v Taliansku, teraz si to vymeníme. Projekt The Blessed Beat je fúzia elektronickej, jazzovej a improvizovanej hudby, je to niečo úplne iné ako KOMARA a to máme len iného bubeníka,"
hovorí David Kollar, ktorý vo februári tohto roku odohral niekoľko koncertov ako predskokan na turné Stevena Wilsona. Teraz ho však už čakajú ďalšie výzvy.

"Po koncerte v poľskom Zabrze za mnou prišiel Nick Beggs z kapely Stevena Wilsona (hrával aj v legendárnej skupine Kajagoogoo alebo so Steveom Hackettom) a poprosil ma o môj email. Neskôr mi napísal, že moja hra je veľmi svieža a neobyčajná, či by som nehcel nahrávať gitary do jeho nového projektu s Marcom Minemannom (Aristocrats, Joe Satriani). Veľmi sa teším na túto spoluprácu," prezradil David Kollar.

"V týchto dňoch dokončujeme album s Arve Henriksenom (Supersilent, Bill Frisel, David Sylvian) a v lete a na jeseň spolu odohráme niekoľko koncertov. Hlavný z nich bude na letnom festivale Hevhetia v Košiciach," dodal gitarista, ktorý minulý rok na jeseň stihol odohrať aj koncerty s rakúskym gitaristom a elektronickým experimentátorom Christianom Fenneszom (Mike Patton, Ryuichi Sakamoto...) a Treyom Gunnom (King Crimson, Peter Gabriel...). V roku 2015 si s kapelou The Blessed Beat zahrali ako predskokani Tonyho Levina.

Prečítajte si: David Kollar nahráva doma v obývačke gitaru na svetové i vlastné albumy


Chystá špeciálne koncerty s vizualizáciami

Na jeseň má David naplánovanú sériu sólových koncertov so špeciálnymi vizualizáciami, o ktoré sa postará VJ Zden. "Zden 
pripravil vizualizácie pre môj koncert s Christianom Fenneszom na festivale NEXT. Veľmi ma to oslovilo. Dohodli sme spoluprácu na niekoľkých spoločných koncertoch." Zatiaľ potvrdené termíny koncertov nájdete na Davidovej stránke www.davidkollar.com.

David Kollar patrí medzi najproduktívnejších slovenských inštrumentalistov a skladateľov experimentálnej, filmovej a scénickej hudby. Magazín Prepared Guitar ho zaradil medzi 101 moderných gitaristov 21. storočia. Spolupracoval s hudobníkmi ako Pat Mastelotto, Trey Gunn, Steven Wilson, Colin Edwin, Paolo Raineri, Lenka Dusilová, Gergo Borlai, Adam Marko, Tadeusz Sudnik a ďalšími. V apríli 2017 bol za hudbu k filmu Stanko nominovaný slovenskou filmovou a televíznou akadémiou na národnú cenu Slnko v sieti za najlepšiu filmovú hudbu roka 2016.

Všetky podrobnosti a aktualizované novinky o Davidovi Kollarovi a jeho tvorbe nájdete na oficiálnej stránke www.davidkollar.com a na Facebooku.

Text: Hudba.sk (zdroj: David Kollar)
Foto: The Blessed Beat - archív kapely

Súvisiaci interpreti: David Kollar