Legenda heavy metalu so svojím novým albumom 13 prepisuje históriu britského rebríčka albumov. Ozzy Osbourne, Tony Iommi a Geezer Butler boli na vrchole UK Chartu naposledy októbri 1970 so svojím druhým albumom Paranoid.

Doposiaľ mal najväčšiu "medzeru" medzi No. 1 albumami Bob Dylan - viac než 38 rokov medzi New Morning (1970) a Together Through Life (2009). Britský rekord držal niekoľko týždňov Rod Stewart, ktorého nový album Time (2013) sa stal najpredávanejšou nahrávkou týždňa 37 rokov od rovnakého úspechu so štúdiovkou A Night On The Town (1976).

"Je to skvelé! Ale Rod je na tom rovnako ako my, máme niečo, čo iní ľudia nemajú. Všetko je dnes plné umelo vytvorených sračiek. Ale ľudia ako Rod, Elton John alebo my sme o niečom inom. Ovládame svoje remeslo," povedal Ozzy Osbourne. Náš redaktor Marek Danko si však myslí, že 13 je najmä marketingovým ťahom a album hodnotí skôr negatívne. S čím sa zvyšok redakcie príliš nestotožňuje, ale aj o tom sú recenzie. Prečítajte si viac a vyjadrite v diskusii svoj názor na jeden z najočakávanejších albumov roka


Black Sabbath v rebríčku predbehli ďalšiu silnú novinku - album BE od kapely Beady Eye Liama Gallaghera, z ktorého sa predalo o 13-tisíc kópií menej. Spomínaný Rod Stewart s albumom Time je tretí, Random Access Memories od francúzskeho dua Daft Punk klesol o jednu priečku na štvrté miesto a prvú päťku uzatvára minulotýždňová jednotka Settle od Disclosure.

Ďalší z veľmi očakávaných elektronických albumov tohto roka - Tomorrow's Harvest od Boards of Canada - je na siedmom mieste, čo je prvé umiestnenie v TOP 10 pre škótsku dvojicu. Ďalšou úspešnou novinkou v rebríčku je na desiatke soundtrack Bula Quo od rockových veteránov Status Quo.

Pozrite si aktuálnu Top 20 albumového a singlového UK Chartu


Zdroj: Nme.com, The Official UK Chart
Foto: Sam Taylor-Wood

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath