Karel Gott a skupina No Name čakali dlhé tri roky, kým si splnili spoločný sľub, no poňali ho o to veľkolepejšie. Ich duet s názvom Kto dokáže vychádza hneď v troch verziách - v klasickej, šansónovej a inštrumentálnej. Skladba s orchestrálnym aranžmánom je poctou všetkým tvorivým ľuďom, ktorí dokážu "výzvu zovrieť v päste a ľuďom nádej dať".

Autorom pesničky, ktorá pôvodne vznikla pri príležitosti 90. výročia rozhlasového vysielania na Slovensku, je Igor Timko. "Asi tak tri roky dozadu sme si sľúbili, že ak vznikne pieseň hodná spojenia Gott a No Name, že to dáme dokopy. S klávesákom Zolim sme sa zhodli na tom, že pieseň Kto dokáže zafunguje dokonale. Tak sme si zavolali, maestro nás pozval k sebe domov a pustili sme mu pieseň. Po vypočutí povedal, že v nej chce spievať. Krajšiu reakciu sme si nemohli želať," hovorí líder skupiny No Name.

Pieseň o inšpiráciách a idoloch

Duet je podľa neho poctou všetkým kreatívnym ľuďom a spolu s ostatnými členmi No Name si ním splnili sen o spolupráci s jedným zo svojich idolov. "Každého, kto vás inšpiruje môžete označiť za idola, za osobnosť, ktorá vás posúva vyššie. Pri spolupráci s Karlom Gottom sa učíte nadhľadu, pokoju, zistíte, že rituály majú nenahraditeľný význam. Bol som zvyknutý, že keď sa príde do štúdia, človek sa rozospieva a ide sa na to. S maestrom sme si dali kávu, obed, prebrali sme históriu, súčasnosť. Výsledok je taký, že korepetície u maestra doma alebo nahrávanie v štúdiu sa stali doslova udalosťami. Podstatným však bola pohoda a príjemné zážitky spojené s prácou na pesničke Kto dokáže," prezradil o pozadí vzniku piesne Timko.

"Povedal som si, toto nesmieš prepásť a nechať si ujsť spoluprácu s No Name. Kedy inokedy sa ti podobná príležitosť ešte naskytne,“ dopĺňa Karel Gott o historickom slovensko-českom spojení. Kým on sám je už niekoľko desaťročí kráľom najsledovanejšej ankety popularity, skupina No Name je deväťnásobným a doposiaľ jediným víťazom kategórie Slávik bez hraníc.


Vznikala v Prahe, Ostrave, Bratislave aj v Košiciach

"Spevy s maestrom sme natočili v Prahe v štúdiu Ondřeja Soukupa. Sólový part Michala Žáčka sme natáčali v štúdiu skupiny Buty v Ostrave, symfoňák sme nahrali v RTVS Bratislava. Finálny mix sme ukončili v Košiciach. Pesnička si tak precestovala celé bývalé Česko-Slovensko. Na dnešnú dobu ide o jedinečný počin, nielen kvôli tomu, že Karel Gott a No Name na seba takmer tri roky 'čakali', ale celý proces spolupráce funguje na džentlmenskej dohode. S maestrom fungujeme bez zmluvy, bez kontraktu, je príjemné zistiť, že jestvujú ľudia, pre ktorých je slovo viac ako zmluva," dodáva Igor Timko.

Fanúšikovia Karla Gotta a No Name sa už teraz môžu tešiť na to, ako si novinku vypočujú naživo. "Predbežne sme sa dohodli aj na spoločnom vystúpení v O2 Aréne 16. decembra. Bude to veľký koncert pre poslucháčov Rádia Impuls," prezrádza líder skupiny No Name.

Duet vychádza v spoločnosti NN Music v troch verziách a sprevádza ho videoklip približujúci vznik pesničky. "Klip mapuje cestu piesne Kto dokáže, ktorá prešla štúdiami v Košiciach, v Prahe a sprievodný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu sa nahrával v Bratislave. Materiál sme poňali dokumentovaním atmosféry v štúdiách, kolegov muzikantov a spolupracovníkov, ktorým sme sa aj takýmto spôsobom chceli zavďačiť za ich prínos, rady a odbornosť pri vzniku pesničky," uzatvára Igor Timko.

No Name, Karel Gott a Ondřej Soukup, 2017 Zdroj: PRNo Name, Karel Gott a Ondřej Soukup spolupracovali na piesni Kto dokáže

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach umelcov www.no-name.sk a www.karelgott.com.

Foto: Ondřej Pýcha

Súvisiaci interpreti: Karel Gott, No Name