V znamení sloganu Sranda do popuku sa v dňoch 24. až 26. augusta uskutoční 32. ročník medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Akadémia humoru aj tento rok udelí medzinárodnú cenu Zlatý gunár 2012 v kategórii hudobné produkcie, v ktorej je nominovaných päť skupín.

Konkrétne ide o britsko-ruskú dvojicu Igudesman & Joo a ich šou A Little Nightmare Music, španielsky súbor Always Drinking Marching Band s hudobným predstavením La Calle Es Nuestra (Ulica je naša), francúzsky Graben Orchestra, bieloruskú ska kapelu Chutki Smouž a slovenskú ska formáciu Fuera Fondo.

Aleksey Igudesman a Hyung-ki Joo sú dvaja hudobníci hrajúci klasickú hudbu, ktorí strhli celý svet svojimi jedinečnými a zábavnými predstaveniami, v ktorých kombinujú komédiu s klasickou hudbou a populárnou kultúrou. Ich videoklipy na YouTube dodnes videlo viac ako 28 miliónov divákov a duo sa predstavilo v televíznych programoch v mnohých krajinách. Pred nedávnom sa ukázali aj na festivale Viva Musica! 2012 v Bratislave (reportáž), v rámci ktorého poskytli Hudba.sk rozhovor.

Igudesman & Joo - Rachmaninov had big hands

Always Drinking Marching Band je spoločnosť hudobníkov a umelcov rôzneho druhu. Vznikla v roku 1997 počas osláv v Barcelonskej štvrti Gracia, kde bolo ich cieľom oslavovať hudbou, tancom a pitím, a to celé za pochodu po uliciach a námestiach. Kapela vo svojej šou La Calle es Nuestra (Ulica je naša) s desiatimi muzikantmi a klaunom kombinuje originálne piesne s ich nezvyčajnými aranžmánmi.

Francúzsky Graben Orchestra tvorí osem muzikantov, ktorí nemajú strach zabávať sa s krížením viacerých štýlov, aby vytvorili svoj vlastný hudobný svet. Bieloruská ska formácia Chutki Smouž je zas originálnou zmesou národných motívov bieloruského folklóru s dynamickým rockovým zvukom poprepletaným elementmi ska. Poslednou nominovanou je slovenská skupina Fuera Fondo, ktorá je na scéne od leta 2006. V roku 2010 vydali svoj debutový album Kráčajúc svetom.

Always Drinking Marching Band - Anarchy in the UK (live)

Zdroj. TASR
Foto: Zdenko Hanout - Viva Musica! festival

Súvisiaci interpreti: Fuera Fondo, Igudesman & Joo