Vydavateľstvo Opus prichádza v rámci edície "Kolekcia 1-2-3 v jednom" s trojdiskom sólových albumov Vaša Patejdla. Aktuálna kompilácia tak mapuje sólovú kariéru jedného z najproduktívnejších a najúspešnejších slovenských autorov v období po odchode zo skupiny Elán.

Keď Vašo Patejdl v polovici 80-tych rokov rozosmutnil fanúšikov odchodom z Elánu, okamžite im to vynahradil debutovou sólovou nahrávkou Chlapčenský úsmev. Hudobne si pri jeho tvorbe vystačil sám, textársky sa spojil s Ľubošom Zemanom, s ktorým vytvoril autorský tandem na drvivej väčšine svojich sólových projektov. Popri vlastných pesničkách komponoval aj pre iných spevákov. S viacerými interpretmi naspieval úspešné duetá, ktoré sú na tejto kompilácii ako dobové bonusy. Opus tak v maximálnej možnej miere skompletizoval tvorbu Vaša Patejdla z jeho mimoriadne plodných rokov 1986-1990.

Prvý disk so spomínaným albumom Chlapčenský úsmev je doplnený o štyri bonusy. Dominujú tam predovšetkým tri nahrávky z filmového muzikálu Fontána pre Zuzanu, ktorý je dnes kultovým práve vďaka Patejdlovej hudbe. Posledným bonusom je duet s Marikou Gombitovou Uličník bozk.

Album Lov na city na druhom disku dopĺňa v sekcii bonusov v prvom rade remix hitu Kaskadér, ktorý na konci 80-tych rokov minulého storočia vyvolal nemalý ošiaľ a vo svojej dobe sa stal zberateľskou raritou. Išlo jednak o projekt vytvorený na špeciálnu príležitosť a tiež to bol zrejme prvý skutočný remix slovenského popu. Ako bonusy sú tu duety s českou speváčkou Heidi Janků Stratený raj a Petrom Nagyom Motýle zblízka a tiež pesnička Požičovňa vzducholodí.

Ďalším sólovým albumom Vaša Patejdla je platňa Mon amour. Ten je na treťom disku doplnený o slovenské pesničky z albumu Dlhá cesta, ktorý Patejdl nahral s americkým hudobníkom a producentom Alanom Roy Scottom. Pesničky z neho vyšli na CD iba v limitovanom náklade v čase vydania a odvtedy sú v digitálnej podobe dlhodobo nedostupné.

Zoznam skladieb a bonusov na reedícii:

CD1 - Chlapčenský úsmev

1. Tisíc deväťsto päťdesiatštyri
2. Miestna jednička
3. Dvojčatá
4. Chlapci z predmestia
5. Nás nik neporazí
6. Polepšovňa v hlave
7. Garážové sny
8. Na rozhraní
9. Systém Gabrien
10. Chlapčenský úsmev (Bratislavská lýra 1985)
11. Tri štvrte na jeseň
12. Zima

Bonusy:

13. Mopedová
14. Ak nie si moja
15. Viem, čo nechem
16. Uličník bozk



CD 2 - Lov na city

1. To už poznám
2. Umenie žiť
3. Voňavky dievčat
4. Kam mám s tebou ísť
5. Veša je niekedy málo (Zostaň)
6. Mal som rád beatnikov
7. Púpavová noc
8. Zvykol som si spávať sám
9. Polnočný film
10. Lov na city

Bonusy:

11. Kaskadér II
12. Stratený raj
13. Požičovňa vzducholodí
14. Motýle zblízka



CD 3 - Mon Amour

1. Francúzsky
2. Kamarátka nádej
3. Nepriznaná
4. Šťastie
5. Muzikantnské byty (Bratislavská lýra 1989)
6. Vnútorný monológ
7. Baleta samota
8. Narodiť sa dá len raz
9. Mesto a ja
10. Barov

Bonusy:
11. Dlhá cesta
12. Láska in memoriam
13. Afrika je v nás
14. Tie oči sú tvoj hriech
15. Druhé ja
16. Kým máme big beat



- informácie o službe Deezer -

Trojdisk Vašo Patejdl - Opus 1986-1990 (pôvodné albumy s bonusmi) je štvrtým titulom z edície Kolekcie 1-2-3 v jednom, v ktorej doteraz vyšli nahrávky hovoreného slova (Strýco Marcin; Krajíček - Hlaváček) a populárnej hudby (Banket, Vašo Patejdl).

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Pavol Božík.

Foto: archív Vaša Patejdla

Súvisiaci interpreti: Vašo Patejdl