Americká speváčka, skladateľka, textárka a producentka Anastacia má dnes okrúhle jubileum. Rodáčka z Chicaga, ktorá si fanúšikov získala nezameniteľným mezzosopránovým hlasom, dosiahla svoje najväčšie úspechy začiatkom milénia. Neskôr jej kariéru skomplikovala liečba rakoviny, no napriek tomu zostáva aktívna, vydáva albumy a koncertuje.

Anastacia Lyn Newkirk sa narodila 17. septembra 1968. Talent získala po rodičoch - otec bol spevák, matka herečkou v Broadwayskom hudobnom divadle. Ako dieťa sa zaujímala sa najmä o tanec, navštevovala detskú umeleckú školu. Na začiatku 90. rokov sa začala objavovať v hudobných videoklipoch. Jej spevácky talent bol dlho skrytý - až v roku 1998, keď sa v amatérskej speváckej súťaži dostala až do finále, na seba upútala pozornosť viacerých nahrávacích spoločností.

Následne však mala jej kariéra o to rýchlejší spád - v marci 1999 vydala debutový album Not That Kind, ktorého celosvetový predaj dosiahol sedem miliónov kópií. Boli na ňom hity I'm Outta Love, Not That Kind a Cowboys & Kisses. V decembri 2001 jej vyšiel druhý album Freak of Nature s celosvetovým predajom šesť miliónov kópií a hitom Paid My Dues.


Celosvetový úspech jej priniesol tretí album Anastacia, ktorý vyšiel v marci 2004. Jeho predaj presiahol 20 miliónov kópií a dostal sa na prvé miesto rebríčkov v desiatich krajinách sveta. Hitmi boli skladby Left Outside Alone, Sick and Tired, Welcome To my Truth aj Heavy on My Heart. Tento úspech bol podnetom pre vydanie hitovej kompilácie Pieces of a Dream v novembri 2005. V októbri 2008 vydala štvrtú štúdiovku Heavy Rotation, v novembri 2012 piaty album It's a Man's World a v máji 2014 šiesty s názvom Resurrection. Najnovší, siedmy album dostal názov Evolution a speváčka ho vydala 15. septembra 2017. Do dnešných dní predala viac ako 50 miliónov albumov.

V roku 2002 naspievala pesničku Boom, s ktorou vystúpila na otvorení a závere majstrovstiev sveta vo futbale 2002 v Južnej Kórei a Japonsku. V januári 2003 jej diagnostikovali rakovinu prsníka. Podstúpila liečbu a založila nadáciu na výskum tejto choroby. V Mexiku sa 21. apríla 2007 vydala za svojho bodyguarda Wayne Newtona. Rozišli sa v apríli 2010. V roku 2012 bola porotkyňou deviatej série súťaže The X Factor UK. Vo februári 2013 jej diagnostikovali druhýkrát rakovinu prsníka a speváčka zrušila koncertné turné. Dlhé roky žila v Los Angeles, no tento rok sa presťahovala na Floridu.

V rámci svojich turné sa trikrát predstavila aj na Slovensku. V Bratislave koncertovala dvakrát - v auguste 2005 na štadióne Artmedie v Petržalke a o štyri roky neskôr v NTC. Tento rok bola jednou zo zastávok jej Evolution Tour 2018 Trnava, kde sa predstavila 12. augusta. Koncert sa kvôli futbalu musel presunúť zo štadióna City Arena do omnoho menšieho priestoru amfiteátra, čo podľa reakcií návštevníkov nebolo ideálne riešenie a mnohým pokazila zážitok zlá organizácia. K narodeninám teda Anastacii prajeme okrem zdravia a šťastia aj čo najmenej takýchto koncertov.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Luca Bruno

Súvisiaci interpreti: Anastacia