O ich koncerte na Pohode 2014 sa hovorilo ako o jednom z vrcholov celého programu festivalu, hoci nešlo o žiadne obrovské meno na hlavnej scéne. Dánska formácia When Saints Go Machine potom ostatných päť rokov koncertovala minimálne, no teraz chystá turné, v rámci ktorého sa prvýkrát od roku 2010 vráti do Bratislavy.

Ak patríte medzi fanúšikov kapely a viete, akým zážitkom sú ich koncerty, rovno si do kalendárov zapíšte dátum 23. októbra a miesto Ateliér Babylon. Ak ste ešte nemali tú česť, vedzte, že do Bratislavy mieria zástupcovia toho najlepšieho zo škandinávskeho popu s predponami elektro a indie, reprezentujúci prestížny berlínsky label !K7 Records.


Prvé tóny tanečného a pritom hĺbavého popu od kapely so záhadným názvom When Saints Go Machine (ďalej WSGM) sa v Kodani začali ozývať už v roku 2007. O rok neskôr formácia debutovala silným albumom Ten Makes a Face. Už vtedy začala prekračovať hranice Dánska a dokonale zapadla do silnej generácie škandinávskeho popu, ktorý dokáže roztancovať nohy, zamestnať hlavu, a zároveň nepôsobí fádne a neinvenčne ako hudba, ktorá sa na nás valí deň čo deň z rádií.

Skladby WSGM sú nákazlivé tým správne nevtieravým spôsobom, čo môže vychádzať z ich lásky k dnes už kultovým postavám elektronického popu, akými sú Hercules and Love Affair alebo Moloko. Mimo nemusia byť ani prirovnania k Robyn, Lykke Li, The Knife alebo Fever Ray, aj keď si Dáni razia svoju vlastnú cestu, čo potvrdili aj druhým albumom Konkylie (2011). Ich silnou stránkou vždy boli najmä živé vystúpenia, špeciálne po tom, ako svoj synthpop s výrazným vokálom Nikolaja Manuela Vonsilda obohatili aj o živé bicie.


Návrat po dlhej pauze

Na Slovensku WSGM predstavia svoj nový album, ktorý vyjde v novembri po dlhom čakaní od ostatnej štúdiovky Infinity Pool (2013). Novinka s názvom So Deep síce vyjde až dva týždne po bratislavskom koncerte - 8. novembra, no už teraz sa dá prísť novému zvuku na chuť vďaka dvojici zverejnených singlov So Deep a Reflection Of You (Bloodshot)

Korene v poradí štvrtého albumu WSGM siahajú k spolupráci s Kodanskou filharmóniou v roku 2017. "Je to náš prvý album po šiestich rokoch a jediný dôvod, prečo sme ho urobili, je pocit, že toto je práve ten správny projekt, na ktorom by sme mali pracovať. Cítili sme, ako je pre nás dôležitý, opäť sme našli inšpiráciu," vysvetľuje spevák Nikolaj Vonsild s tým, že spolupráca s filharmóniou ich nakopla k tomu, ako pristupovať ku komponovaniu elektronickej hudby po novom.


Klasika ich inšpirovala, no klubový základ zostáva

"Máme pocit, že sme vynašli nový jazyk, ktorý sa stal základom pre So Deep a aj pre naše koncerty," hovorí Vonsild. Napriek tomu je očakávaný album svojimi aranžmánmi vystavaný na klubových základoch a zvukovo vôbec nepripomína spomínanú spoluprácu s orchestrom.

Ako sa píše v tlačových materiáloch k albumu, novinka vytvára akýsi dialóg medzi klasickým prístupom k tvorbe hudby a modernou, digitálnou kreativitou. Kapela podľa vlastných slov neúnavne pracovala na tom, aby zvuk orchestra dostala do svojho digitálneho sveta a tam si ho prerobila na svoj elektronický obraz.


Tretíkrát na Slovensku

Návrat When Saints Go Machine na Slovensko bude už tretím koncertom skupiny v našej krajine. Po prvý raz sa v Bratislave predstavila ešte v roku 2010, len pár metrov od Ateliéru Babylon - v niekdajšej A4 na Námestí SNP. Teraz sa formácia vráti do hlavného mesta už 23. októbra. Logickým predskokanom koncertu je slovenská kapela Nvmeri, a nielen preto, že jej frontman Pišta Kráľovič už pri spomínanej slovenskej premiére predskakoval WSGM ako dídžej.

Lístky na koncert sú už v predaji, na státie stoja 19 eur a za sedenie na balkóne zaplatíte 35 eur. Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente a oficiálnej stránke organizátora Czechoslovak Music Factory - www.csmf.sk.

When Saints Go Machine + Nvmeri
Bratislava, Ateliér Babylon
23. októbra 2019


Text: F.D., Hudba.sk edit
Foto: PR