Najviac uplynulý týždeň potešili milovaní SOAD, ktorí sa budúci rok vrátia do Rakúska, Českej republiky a Poľska. Naposledy zahrali v roku 2013 v Prahe, Lodži a St. Pölten, budúci rok to okrem stovežatej bude Krakov a Nickelsdorf. Nemenej populárni Avenged Sevenfold na predvianočný trh prinesú siedmu štúdiovku.

Magnet týždňa

System of a Down oznámili zastávky európskeho turné, ktoré kapela absolvuje na prelome júna a júla budúceho roku. Nám najbližšie samostatné koncerty v Krakove a Prahe sú už síce takmer vypredané (pozor na priekupníkov), no ak lístky nezoženiete, ešte stále máte možnosť ísť na Nova Rock 2017 a užiť si skvelý víkend v rakúskom Nickelsdorfe, kde okrem SOAD uvidíte aj Green Day, Prophets of Rage, In Flames a ďalších. (ak)

Chris Jerricho, frontman kapely Fozzy, cez týždeň zverejnil dátum vydania nového albumu Avenged Sevenfold. Voltaic Oceans údajne vyjde 9. decembra. Či je to pravda, zatiaľ kapela nepotvrdila. Máme tu ale prvý song s videom, ktorý nám dáva nádej, že album bude fakt dobrý. The Stage je typický A7X s nádychom starých dobrých čias. (pm)


Šrot týždňa

Vo veku 35 rokov zomrel bubeník sludge doomových kapiel Indian a Lord Mantis Bill Bumgardner. Smutnú správu zverejnil priateľ zosnulého Jeff Wilson (Abigail Wiliams, ex-Nachtmystium). Jeho spoluhráč z Lord Mantis Ken Sorceron na facebooku potvrdil, že odišiel dobrovoľne.


Novinky

Po ročnej pauze budeme mať na Slovensku opäť Wacken Metal Battle Slovakia. Víťaz súťaže si zahrá na legendárnom festivale Wacken, druhý finalista zas na More Than Fest. Ak chcete nasledovať predošlých zástupcov zo Slovenska – Rust2Dust, Midnight Scream, AnstratusRenaissense - prihláste sa v termíne od 15. októbra do 15. marca na emaile gigantpromotion@gmail.com. Mal by obsahovať názov kapely, žáner, fotku (prípadne aj logo), linky na aspoň dve skladby z vlastnej produkcie a kontaktné údaje. Viac info o súťaži (pm)

Blackmetalisti Root zverejnili novú skladbu Life of Demon, ktorá vlastne blackom vôbec nie je. Škatuľka "zariekavačský dark metal" novej skladbe vod Big Bosse sedí lepšie. Nový album Kärgeräs - Return From Oblivion vychádza 25. novembra. (ak)


Ak budú Korn pokračovať rovnakým tempom pri zverejňovaní nových skladieb, 21. októbra už budeme poznať celý album The Serenity of Suffering. Ďalšou predstavenou novinkou je výborná skladba Take Me, ktorá sa - rovnako ako predošlé - nesie v duchu dosky Issues. Už teraz vieme, čo budeme robiť celý piatok. A aj najbližších pár týždňov. (pm)


Red Fang v piatok vydali nový album s názvom Only Ghosts. Ak máte radi Queens of the Stone Age a Mastodon, ale chýba vám v ich tvorbe viac temnoty, určite odporúčam. Už na prvé počutie budete vedieť, či ste fanúšikom, alebo nie. My rozhodne sme. Only Ghosts si v plnej sile môžete vypočuť na Metal Injection. (pm)

Magazín No Clean Singing cez týždeň premiéroval skladbu Beyond the Door od Khemmis. Aj keď je táto kapela bežne radená do žánru doom metal, je veľmi ťažké určiť, kam vlastne patrí. Už v piatok pochopíte, keď si vypočujete ich nový album Hunted. (pm)

In Flames v prvej polovici novembra predstavia svoj očakávaný album Battles. Pár songov z neho sme už počuť mohli, takže sme nečakali veľa. Novinka Through My Eyes dáva po prvých pár sekundách pocit nádeje, následne ale skĺzne do priemeru, odkiaľ sa už do konca skladby nedostane. Škoda. Ak ste predsalen fanúšikmi ich starších nahrávok, môžete si zaobstarať vinylovú kolekciu zvanú 1993 – 2011, ktorá vychádza 9. decembra v limitovanom náklade dvetisíc kópií. Obsiahne desať štúdioviek a dve EP. Fanúšikovia sa potom možu tešiť aj na koncert švédskych melodikov na Nova Rocku 2017. (pm, ak)


Superjoint, predtým známy ako Superjoint Ritual, vydá 11. novembra Caught Up in the Gears of Application. Po viac ako 13 rokoch sa tak dočkáme iba tretieho albumu od kapely, ktorej velí Phil Anselmo (Pantera, Down). Na novinku nás už dobre naladil prvý zverejnený song Sociopathic Herd Delusion, teraz tu máme druhú vec - Ruin You. Vypočuť si ju môžete na stránkach magazínu Decibel. (pm)

Ak vám je smutno za old school thrash metalom, deň vám rozhodne spríjemní nový Vader. Parabellum pochádza z albumu The Empire, ktorý vyjde už 4. novembra! (pm)


A keď už sme pri klasickom thrashi, dajte si aj novú skladbu od Testament s názvom Stronghold. Album The Brootherhood of the Snake tu bude už budúci piatok. (pm)


Trojica KEN Mode je aktuálne jedným z top zástupcov metalického hardcore, o čom vás určite presvedčí aj song Let’s Get Divorced. Počúvajte na Metal Injection. (pm)

Server Teamrock.com streamuje nový singel nórskej progresívnej kapely Madder Mortem. Ťažkopádne riffy kontrastujú s nadneseným prednesom vokalistky Agnete M. Kirkevaag a prevedú Vás intenzívnou a elegantnou metalovou modernou. Šiesta štúdiovka Red in Tooth and Claw vychádza 28. októbra celých sedem rokov po predošlej Eight Ways. (ak)

Singapurský Wormrot je aktuálne jednou z mojich najobľúbenejších grindcoreových kapiel. V piatok vydali album Voices, ktorý si môžete v plnej dĺžke vypočuť na ich Bandcampe. A ak sa vám zapáči, rovno ich aj podporte kúpou. (pm)

Poľskí ortodoxní blackmetalisti s ruskými textami Batushka zverejnili svoj prvý videoklip k skladbe Yekteniya 4 z debutového albumu Litourgiya. Klip predstavuje koláž zloženú zo sakrálnych ikon a nejaké zábery pri jazierku. (ak)


Emmure sme dlhodobo a celkom zámerne ignorovali. Jednak preto, že ich hudba bola mimoriadne generická a tiež preto, že frontman Frankie Plameri nepatril medzi najbystrejších ľudí. Potom, čo ho opustila kompletne celá inštrumentálna zložka, si ale chalan asi uvedomil, že bol sprostý a verejne sa ospravedlnil. Následne pozháňal nových členov kapely a spoločne pripravili nový album, ktorý vyjde budúci rok. Áno, je to "len" deathcore, ale oproti predošlej tvorbe je to o poznanie lepšie. (pm)


Japonskí post-rockeri Mono streamujú deviatu štúdiovku s trošku gýčovým názvom Requiem for Hell. Ich inštrumentálne balady s charakteristickým shoegaze-ovým vibrátom vás dostanú do vzácneho stavu pokoja. Hodinku meditácie si vyberte na stránkach Noisey. Kapela vystúpi 2. decembra v Košiciach spoločne so žánrovo spriaznenými pg.lostAlcest. (ak)

Melancholickým povahám, pre ktoré toto sychravé októbrové počasie znamená ten správny splín, ponúkame stream nového albumu tajomného tria 40 Watt Sun. Založili ho členovia doom metalovej partie Warning a sústredia sa na minimalistickosť kompozície, ako aj "pracovného tempa". Zatiaľ čo debut The Inside Room niesol ešte jasné kontúry doomu, novinka Wider than the Sky spadá skôr do žánru slowcore. Predstavte si veľmi pomalé skladby s čistými gitarami a čistým vokálom. Táto hudba prehovorí do duše každému fanúšikovi pomalého žánru, samozrejme bez predsudkov. (ak)


Haluz týždňa

Po Metallice, Katatonii a Opeth by s orchestrom mohli na turné vystupovať i Tool. Perfektne by sa k tomu hodil 40-členný ansábl Metamorphestra z Los Angeles. Pozrite si, ako zahrali hymnu Schism. Dirigent Nick Proch dal skladbe majestátne aranžmá a znie to ako perfektný soundtrack k sci-fi hororu. Na Kickstarteri hudobníci aktuálne vyberajú peniaze na album plný prerábok okrem maynardovcov i od System of a Down, Weezer, The Mars Volta či Florence and the Machine. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/AvengedSevenfold

Súvisiaci interpreti: In Flames, System of a Down