Faith No More sa rozhodli fanúšikov navnadiť na zhliadnutie kultového hororu Dementia z roku 1955, ktorý vtedajší filmoví kritici označili za najpodivnejší film, aký sa kedy dostal na filmové plátna. Najnovší klip americkej kapely je totiž jeho zostrihanou verziou.

Po oddychovke Sunny Side Up s psychedelickým videoklipom z domova dôchodcov dávajú Faith No More do popredia ďalšiu skladbu z albumu Sol Invictus, ktorým sa v máji po 18 rokoch vrátili vo skvelej forme. Separation Anxiety je oproti predchádzajúcemu singlu presne na opačnom póle - vládne jej temná, mystická atmosféra a Mike Patton v nej znie ako diablom posadnutý šialenec, čo je jedna z mnohých polôh, pre ktoré ho fanúšikovia milujú. Najmä, keď takúto pieseň na koncerte spieva odetý v bielom a obklopený kyticami kvetov.

Čerstvo zverejnený vizuál má však od "svadobnej" idylky ďaleko. Hororová klasika Dementia (film z roku 1955 je známy aj pod názvom Daughter of Horror) je príbehom psychotickej ženy, ktorá uniká pred démonmi svojej minulosti a mužmi, ktorí ju chcú zneužiť. Snímka zaraďovaná do žánru film noir je okrem mrazivej atmosféry zaujímavá aj absenciou dialógov, dejom sprevádza len rozprávač. Vďaka videoklipu Separation Anxiety sa ním stáva práve Patton s textom o úzkosti, ktorej sa nedá zbaviť, a funguje to dokonale. Klip pre kapelu vytvoril Youtuber Finch Lynch.


Počiatky kapely siahajú do roku 1979, keď vznikla skupina Sharp Young Men. Neskôr sa premenovali na Faith No Man a potom na Faith No More. Do roku 1998, keď ohlásili ukončenie činnosti, vydali šesť štúdioviek. Komerčne najúspešnejšie boli nahrávky The Real Thing (1989) a Angel Dust (1992). Skupina, ktorú v rokoch 1990 až 1993 tri razy nominovali na Grammy, svoju činnosť obnovila v roku 2009. Jeden z prvých comebackových koncertov odohrali v júni 2009 na rakúskom festivale Nova Rock. Odvtedy ponúkli spomínaný album Sol Invictus. Z nahrávky, ktorú produkoval basgitarista kapely Billy Gould, pochádzajú okrem spomenutých aj single Motherfucker a Superhero.


Počúvajte celý album na Deezeri:



- informácie o službe Deezer -

Autor: Patrik Marflák + SITA (biografia)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Faith No More