Rok sa opäť chýli ku koncu, a to pre hudobnú scénu už neochvejne znamená nádielku ďalších vianočných piesní. Vlastným verziám svetových vianočných hitov sa už štvrtý rok po sebe s obľubou venujú slovenský producent Ľubomír Mazák a speváčka Petra Vajdová. Aj tento rok predstavili audiovizuálne coververzie piatich piesní pod súhrnným názvom Christmas Live Room Session 2020.

Každoročne sa pred najkrajšími sviatkami v roku delia ľudia minimálne na dve základné skupiny - v prvej sú tí, ktorí milujú záplavu vianočných hitov z éteru rádií a v nákupných centrách by ich uvítali už v októbri, a druhú tvoria ľudia, ktorým obohrané hity prekážajú. Pre oba tábory môže byť osviežujúce spoznať vianočné piesne populárnych zahraničných interpretov v originálnych úpravách alebo vo verziách, ktoré v sebe spájajú viaceré už známe coververzie daných hitov tak, ako ich začiatkom decembra zverejnila na svojom Youtube dvojica Ľubomír Mazák a Petra Vajdová.

Winter Wonderland:

Ich spoločný hudobný projekt mal na začiatku prostú myšlienku - spraviť ich blízkym a priateľom na Vianoce radosť. "Náš projekt Christmas Live Room Session vznikol pred tromi rokmi. Chceli sme si na Vianoce spraviť radosť a ideálne niečím spoločným. Prehrabávali sme vianočné pesničky a rozmýšľali, čo spraviť. Postupne sa tá myšlienka nejako rozvíjala a jeden večer Ľubko prišiel s tým, že vybavil štúdio a má aj tip na super kameramana. Že nech to nie je len také nijaké, doma nahraté a máme z toho peknú spomienku," predstavila projekt speváčka Petra Vajdová.

Keďže po prvom pokuse dostali od okolia dobré ohlasy a sami boli s výsledkom veľmi spokojní, rozhodli sa v projekte pokračovať a zapojiť aj ďalších hudobníkov. "Musíme povedať, že každý rok sa stretávame s veľmi pozitívnym ohlasom na úpravy skladieb, práve kvôli tomu, že prinesieme notoricky známe vianočné skladby v novom obale. No aby som to dal na pravú mieru, vo veľkej miere je to inšpirácia z internetu a veľakrát je to spojenie viacerých verzií do jednej finálnej, ktorú aj tak spolu v štúdiu priamo na session ešte dopracujeme do stavu, kedy sa nám to všetkým páči," doplnil producent a gitarista Ľubomír Mazák.

Happy Xmas (War Is Over):

John Lennon, Mariah Carey aj Kelly Clarkson

Výber jednotlivých skladieb bol aj tentokrát viac intuitívny než cielený. Dvojica vybrala na spracovanie piesne, ktoré ich tento rok nejakým spôsobom oslovili. "Mnohokrát je to vec naozaj veľkej náhody. Tento rok napríklad sme už mali výber uzatvorený, ale v tom na nás 'vyskočil' nejaký soundtrack z úplne neznámeho filmu. Je to fakt super skladba, vymeňme ju za nejakú a bola tam," popísala výber Petra Vajdová.

Po minulé roky siahli po megahitoch Last Christmas, Driving Home to Christmas, Jingle Bells Rock, O Holy Night a nechýbali ani obľúbené piesne Let It Snow či So This is Christmas. Na ďalší nesmrteľný vianočný song z dielne Johna Lennona vsadili aj tentokrát. V novom bratislavskom štúdiu Rita Studio, ktoré bude verejnosti sprístupnené začiatkom budúceho roka, nahrali koncom novembra energickú coververziu piesne Happy Xmas (War Is Over), ktorá bola pôvodne vydaná v roku 1971 ako singel skupiny John & Yoko / Plastic Ono Band s Harlem Community Choir.

Send My Baby Home:

Send My Baby Home z vianočného albumu Andyho Powella Here's To Christmas je ďalšou z pätice tohtoročných vianočných coverov. Pôvodná verzia, ktorú naspievala Louise Clare Marshall, a coververzia slovenských hudobníkov sú po hudobnej stránke takmer identické, rozdielne sú na úrovni odlišných farieb hlasov oboch speváčok. Sympatické na verzii Petry Vajdovej je, že sa zbytočne nesnažila čo najviac sa priblížiť prejavu Louise Clare Marshall a pieseň zaspievala prirodzene a po svojom.

Do tohtoročného výberu vianočných coververzií Petry a Ľubomíra sa dostal aj megahit All I Want for Christmas od Mariah Carey, dlhé roky kraľujúci svetovým vianočným rebríčkom. Kým úpravy v ostatných štyroch tohtoročných prerobených pesničkách boli oproti originálom energickejšie, vo verzii tejto notoricky známej piesne, ktorá má v origináli energie na rozdávanie, sa hudobníci vybrali opačným smerom a trocha ubrali z tempa. Poslucháči, ktorí nedajú dopustiť na originál, asi tlieskať nebudú, ale to je údel každej kreatívnej coververzie. Naopak, ak prevraciate oči vždy, keď počujete All I Want for Christmas z rádia, možno si ju obľúbite práve v tomto obale.

Hlas Petry Vajdovej pohlcuje v spracovaní piesne Winter Wonderland vo verzii od Steveho Lukathera. Tu môže rozhodnúť len vkus poslucháčov, či ostanú verní mužskému chrapľáku pôvodnej verzie alebo podľahnú krehkému zamatovému vokálu speváčky, ktorý má bližšie k verzii, ktorú naspieval Michael Bublé. Piatou vianočnou prerábkou je pieseň Kelly Clarkson Run Run Rudolph, ktorej ale chýba "ukričanosť" víťazky prvej série šou American Idol a výraznejší rock'n'rollový "smrad".

All I Want For Christmas:

Štedrovečerný soundtrack spojil mladých hudobníkov

Do projektu sú každoročne prizvaní viacerí slovenskí hudobníci, ktorých výber je, v porovnaní s výberom skladieb, priamočiarejší. "Výber sa snažíme vždy zúžiť na tých, s ktorými sme mali česť spolupracovať v priebehu roka buď na nejakom projekte alebo sme si našli nejakú spoločnú reč v osobnom živote. Je to vždy pre nás veľmi vzácna chvíľa, keď sa so všetkými týmito ľuďmi vieme stretnúť na jednom mieste, spojiť ich do jedného projektu a následne spolu niečo vytvoriť," prezradil Mazák.

V novom štúdiu Rita Studio sa pri živom nahrávaní stretli speváčka Petra Vajdová, gitarista Ľubomír Mazák, na bicie hral Jakub Babčan, na basu Palo Smolka a za klávesami sedel Tony Marko. Dychovú sekciu tvorili Andrej Svedek (trúbka), Martin Peták (alt saxofón), Roman Vážan (tenor saxofón) a Marek Kleman (trombón). "Je to veľmi milé vždy pred Vianocami môcť prispieť k tej tradičnej atmosfére niečím netradičným. A keď sú dobré ohlasy a vidíme, že si to ľudia púšťajú a šíria ďalej, je to určite trošku aj príjemné zadosťučinenie," dodala na záver Vajdová.

Povedzme si úprimne, každý už natrafil na coververziu vianočného hitu, ktorú nebol schopný dopočúvať do konca. Pätica vlastných verzií v podaní slovenských hudobníkov z projektu Christmas Live Room Session je počúvateľná v celej svojej dĺžke. V štúdiu sa zišla partia hudobných nadšencov s dobrou náladou odčítateľnou aj spod rúšok a spolu s hlasom speváčky Petry Vajdovej a jej prirodzeným prejavom sú dobrou konšteláciou na to, aby ich spracovania notoricky známych hitov boli súčasťou vášho vianočného soundtracku.

Run Run Rudolph:

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: archív Christmas Live Room Session