Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) odovzdal vo štvrtok večer výročné ceny za rok 2018. Ocenenia v podobe sošky mikrofónu si v bratislavskom klube MMC prevzali v dvanástich kategóriách interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí. Organizátori udelili aj ocenenie za celoživotný prínos pre rozvoj hudobnej scény.

Speváčkou roka je Sima Martausová, obhájila prvenstvo z minulého roka a je to celkovo jej tretie ocenenie. "Veľmi si vážim to, že som obhájila víťazstvo, bola som nastavená tak, že víťazstvo som priala aj ostatným nominovaným, tešila by som sa, keby vyhrala Zuzka Smatanová či Janka Kirschner. Rok 2018 bol najplnší, aký som zatiaľ mala, čo sa týka koncertovania. Nahrávali sme cédečko, je to prvý album, ktorý som si režírovala sama, je akustický a dostal názov Len tak sa stíšim," povedala pre TASR ocenená Sima Martausová.

Spevákom roka sa stal líder skupiny Tublatanka  Martin Ďurinda. "Na pódium som nevystúpil kvôli nejakému oceneniu už vyše dvadsaťpäť rokov! Dvadsaťpäť rokov som nedostal žiadnu cenu, čo mi vôbec nevadí, no inak som na pódiu v roku 2018 stál veľakrát, pravdepodobne si to niekto všimol... Ďakujem všetkým, ktorí ma podporili, ďakujem fanúšikom našej kapely Tublatanka, ďakujem ZAI za túto cenu, tá soška je úplne krásna! A vďaka aj všetkým, ktorí podporujú rockovú hudbu!" zvolal z pódia Ďurinda.


Prekvapenie pre Horkýže Slíže

Skupinou roka sú Horkýže slíže a obhájili vlaňajšie prvenstvo. "My sme si mysleli, že sem ideme len odovzdávať ceny, tak sme teraz úplne prekvapení a šťastní, ďakujeme! Budeme sa snažiť hrať ďalej," skonštatovali hudobníci. "
Je to naša druhá cena. Sme strašne radi, že hráme nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Teraz nám to naozaj funguje po všetkých stránkach prežívame príjemné obdobie," konštatoval gitarista Horkýže Slíže Juraj Štefánik – Doktor.

Ocenenie album roka patrí bratislavskej hardrockovej skupine The Gang za album The Gang. Objavom roka je skupina Bullet Holes z Bratislavy, k úspechu im prispel debutový album Perfektný svet. Hudobným redaktorom roka sa stal Roman Bomboš z verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska, aj on obhájil minuloročné prvenstvo a ide už o jeho štvrté ocenenie.    
   
Celoplošnou rozhlasovou stanicou roka sa stala Anténa Rock, prvá bola aj minulý rok. Regionálnou stanicou roka je Rádio Aligátor Bratislava, prvá pozícia jej patrila takisto minulý rok. Usporiadateľom roka je Tibor Zelenay, majiteľ klubu Blue Note v Novom Meste nad Váhom. Ten získal aj cenu v kategórii malých klubov, veľkým klubom roka je Majestic Music Club Bratislava. Ocenenie festival roka získali dve podujatia, Bratislavské džezové dniTopFest Piešťany.


Cena za celoživotný prínos pre Uda Hubera

Cenu za celoživotný prínos pre rozvoj hudobnej scény získal legendárny rozhlasový a televízny moderátor verejnoprávnej ORF zo susedného Rakúska Udo Huber (1955). "Na jednej strane sa z tejto ceny veľmi teším, ale na druhej strane je to aj jedno z najväčších prekvapení v mojom profesionálnom živote, takže ďakujem, ďakujem, ďakujem! Moje vzťahy k Česko-Slovensku sa neviažu len k 80. či 90. rokom, ale už v sedemdesiatych rokoch som u vás bol, keď som reprezentoval Rakúsko v plávaní a mávali sme sústredenia v Nitre, súťažili s tímom ČSSR v Topoľčanoch. Ďakujem ešte raz, inak, ak takúto cenu niekomu udelia, znamená to, že už je starý..." 

Pochvalne sa na adresu legendy Uda Hubera vyjadril aj ocenený Roman Bomboš. "Udo Huber je človek, ktorý pre mňa veľa znamená - je jedným z tých, ktorí boli na začiatku mojej kariéry, a dôvodom, prečo som chcel robiť túto prácu. V 80. rokoch, keď sa k nám nedostávala všetka 
hudba zo západu, tak Ö3 a hitparáda Uda Hubera Die Grossen Zehn boli pre nás niečo ako zjavenie. Tam sme videli prvýkrát Depeche Mode, Cure, Alphaville, to nás formovalo a Huber je pre mňa sentimentálna spomienka," dodal pre TASR Bomboš.

Ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby za rok 2018:

Rozhlasová stanica roka - celoplošná: Rádio Anténa Rock
Rozhlasová stanica roka - lokálna/regionálna: Aligator, Bratislava
Hudobný redaktor roka: Roman Bomboš - RTVS/SRo
Usporiadateľ roka: Tibor Zelenay - Blue Note Jazz and Music Club, Nové Mesto nad Váhom
Festival roka: Bratislavské Jazzové Dni a Topfest 
Klub roka - veľký: Majestic Music Club, Bratislava
Klub roka - malý: Blue Note Jazz and Music Club, Nové Mesto nad Váhom
Album roka: The Gang - The Gang
Skupina roka: Horkýže Slíže
Spevák roka: Martin Ďurinda
Speváčka roka: Sima Martausová
Objav roka: Bullet Holes
Cena za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény: Udo Huber

Zdroj: TASR, SITA, doplnil Ivan Straka
Foto: TASR - Dano Veselský

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže, Sima Magušinová, Tublatanka