Hudobno-dramatický seriál Vinyl z dielne HBO v produkcii Martina Scorseseho, Micka Jaggera a Terenca Wintera odštartoval pilotným dielom v celosvetovej premiére 15. februára. Divák sa ocitá v New Yorku v čase zrodu punku, disca a hip-hopu. Seriálu však jednoznačne kraľuje rock'n'roll.

Prvý diel seriálu mal celosvetovú premiéru 15. februára a odvtedy si ho môžete zadarmo pozrieť prostredníctvom služby HBO GO. Seriál zavedie divákov do drsného prostredia rockovej hudby 70-tych rokov - do sveta, v ktorom kapely ako The Rolling Stones a Led Zeppelin bojujú o svoje miesto na výslní. V tomto období sa zároveň rodí punková, disco a hip-hopová scéna. Divák sleduje fiktívny, no zároveň autentický svet očami riaditeľa nahrávacej spoločnosti, ktorého život sa pomaly rúca.

Vinyl sa nakrúcal v New Yorku a vystihuje ducha celej jednej éry americkej kultúry a hudby. Dobu, keď hudobný svet ovládali platne, kým ich vystriedal kompaktný disk. Internet ešte neexistoval. Príbeh je síce fiktívny, no odkazuje na množstvo skutočných hudobných hviezd, producentov a celebrít. Mick Jagger, ktorého syn James si zahral speváka fiktívnej punkovej kapely The Nasty Bits, je hudobným producentom, a zároveň i producentom seriálu. Dobová hudba je jeho dôležitou súčasťou.


Hudobníci nie sú priatelia, ale produkty

Neviazaným životom unavený prezident nahrávacej spoločnosti Richie Finestra (Bobby Cannavale, držiteľ ceny Emmy za účinkovanie v seriáli Boardwalk Empire) hľadá nové podnety. Chce vzkriesiť svoju krachujúcu nahrávaciu spoločnosť s názvom American Century Records. Firma sa potýka s niekoľkými krízami naraz. Kreatívny tím nie je schopný získať nových a dôležitých umelcov a Richie, momentálne "čistý" po rokoch, ktoré strávil ako narkoman a alkoholik, premýšľa, že by svoju firmu predal západonemeckému konglomerátu. Zároveň sa snaží dať si dokopy osobný život.

Úryvky z neho sledujeme v zábleskoch jednotlivých životných vrcholov a pádov: Finestra ako barman počúva blues a zisťuje, že vďaka "nosu" na dobrú hudbu by sa mohol stať hudobným manažérom. Vzápätí získava prvého klienta, bluesového speváka, ktorému sľúbi kariéru. Práca v úspešnom hudobnom vydavateľstve však nie je primárne o hudbe, je to najmä biznis. "Hudobníci nie sú tvoji priatelia, sú to produkty," vysvetľuje Richiemu drsnú filozofiu hudobného priemyslu majiteľ spoločnosti. S "pomocou" mafiánskeho bossa si Richie zakladá vlastný label - za cenu zrady svojho prvého klienta.

Komerčný úspech sprevádza kreatívne účtovníctvo a drogové orgie na palube súkromného lietadla. Richieho dobrý nos je zároveň aj jeho slabinou, namiesto vyhľadávania talentov ho stále viac používa na konzumáciu veľkého množstva vysoko kvalitných narkotík. Nahrávacia spoločnosť nákladný zlozvyk nestíha živiť, hudobná scéna a vkus verejnosti sa mení, nahrávky sa už toľko nepredávajú. V snahe zachrániť si rodinu sa Richie vzdá alkoholu aj drog a sústredí sa na oživenie American Century Records, no keď sa mu to nedarí, rozhodne sa firmu predať konglomerátu PolyGram. V dôsledku absurdného zločinu nasleduje návrat k drogám a alkoholu a symbolické znovuzrodenie na koncerte zatiaľ neveľmi známych New York Dolls, ktorí svojou nespútanou energiou doslova zrútia budovu hudobného klubu.


Sugar Daddy a ďalšie hity 

Na seriáli je najzaujímavejšie zobrazenie newyorskej hudobnej scény, úzko prepojenej so špinavým, bláznivým, no pozlátkovo príťažlivým svetom drog, zločinu, povrchných priateľstiev a prchavej slávy. Samostatnou kapitolou je soundtrack - neustály prúd rock'n'rollu, soulu, funku, blues, punku a disca. Spoločnosti Atlantic Records a Warner Bros. 12. februára uviedli na trh exkluzívny soundtrack s názvom Vinyl: Music from the HBO Original Series – Volume I (Vinyl: hudba z originálneho seriálu HBO - časť prvá). Medzi jeho hlavné lákadlá patria nové nahrávky Sturgilla Simpsona a hudobnej skupiny Kaleo, ďalej rockových klasikov Mott the Hoople alebo Otisa Reddinga. Na albume sa objaví aj úplne nové spracovanie nahrávky Davida Johansena z kapely The New York Dolls.

Ďalšie rozšírenia soundtracku budú postupne vychádzať pred premiérami jednotlivých dielov prvej série. Prinesú hity od interpretov ako Charlie Wilson, Iggy Pop, Chris Cornell, Julian Casablancas, Charli XCX, Nat Ruess, Jess Glynne, Trey Songz, The Arcs, Royal Blood a mnohých ďalších. Nové rozšírenia budú vychádzať každý ďalší piatok, a to vždy s hudbou k nasledujúcej epizóde. Hudobná ponuka vyvrcholí 15. apríla vydaním druhého soundtracku s názvom Vinyl: Hudba originálneho seriálu HBO - časť prvá: finále.

Soundtrack k seriálu Vinyl je ovplyvnený Scorseseho inovatívnym prístupom k filmovej hudbe a Jaggerovou dôvernou znalosťou danej éry. Album poslucháčov zavedie na cestu naprieč hudobným svetom. Tá obsahuje celú škálu ako novej, tak aj už publikovanej hudby, a to od začínajúcich interpretov i legendárnych umelcov, vrátane jedinečného Davida Johansena. Soundtrack inovatívnym spôsobom prepája pôvodné skladby, ktoré sú zložené priamo pre seriál, s klasickými dobovými skladbami. Tie sú nanovo spracované a nahrané súčasnými hudobníkmi.

Vypočujte si prvý soundtrack seriálu Vinyl na Deezeri:

   
Text: Michaela Ivaničová (zdroj: HBO)
Foto: HBO

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones