V londýnskej nemocnici zomrel v pondelok na pľúcnu embóliu známy britský dídžej a producent Andrew Weatherall. Mal 56 rokov. O úmrtí informoval jeho manažér. Jeho odchod bol "rýchly a pokojný", uvádza sa v stanovisku, podľa ktorého sa umelcova rodina zatiaľ nebude k úmrtiu vyjadrovať, pretože je otrasená.

Andrew Weatherall bol na začiatku 90. rokov jedným z najväčších priekopníkov britskej elektronickej a nezávislej scény. Stál napríklad za hudobnými projektmi The Sabres of Paradise a Two Lone Swordsmen a produkoval okrem iných prelomový album kapely Primal Scream Screamadelica z roku 1991, za ktorý kapela získala cenu Mercury Prize, či nahrávku Tarrot Sport (2009) od dua Fuck Buttons.

Patril k vyhľadávaným autorom remixov, ktorými obohatil diskografiu interpretov ako New Order, Happy Mondays, My Bloody Valentine, The Future Sound Of London, Saint EtienneBeth OrtonBjörk, Siouxsie Sioux, The Orb, Manic Street Preachers, James a ďalších. Ako dídžej pôsobil v rádiu Kiss FM a v Londýne prevádzkoval dva hudobné kluby.


"Som šokovaný a smutný zo správy, že kozmický cestovateľ Andrew Weatherall nás opustil," reagoval na smutnú informáciu spevák kapely The Charlatans Tim Burgess. Dídžej Gilles Peterson z BBC o Weatherallovi napísal, že je tažké vyjadriť slovami, aký vplyv a dosah mal na britskú kultúru.

Bývalý basgitarista Oasis Andy Bell ho na Twitteri opísal slovami "absolútny velikán hudby" a zaspomínal si naňho aj autor Trainspottingu Irvine Welsh. "Andrew bol mojím dlhoročným priateľom, spolupracovníkom a jedným z najtalentovanejších ľudí, akých som poznal. A tiež jeden z najmilších. Génius je nadužívaný pojem, ale mám problém nájsť lepšie slovo, ktoré ho definuje," napísal spisovateľ.

Zdroj: SITA (Bbc.com, archív), TASR + Hudba.sk
Foto: Facebook.com/Andrew-Weatherall