Projekt Death To All, ktorý vznikol v roku 2012, aby oživil tvorbu legendárnych Death, sa už o tri týždne vráti na Slovensko. Medzitým sa zostava, ktorú tvoria bývalí spoluhráči zosnulého speváka, gitaristu a skladateľa Chucka Schuldinera, premenovala na Death (DTA). Priekopníci death metalu tak už neprajú "smrť všetkým", ale stále sa je na čo tešiť.

Chuck Schuldiner, všeobecne považovaný za jednu z najväčších postáv extrémneho metalu, skonal 13. decembra 2001 na následky rakoviny mozgu. Ako hlavná tvorivá sila kapiel DeathControl Denied zanechal pamätné diela. Z úcty k nim vznikol pred štyrmi rokmi projekt Death To All, ktorý sa prvýkrát predstavil v rámci charitatívneho turné pod hlavičkou neziskovej organizácie Sweet Relief Musicians Fund.

Pre veľký úspech sa tribute kapela vydala na turné ešte niekoľkokrát, a nielen doma v USA. V 2014 v rámci európskej šnúry okrem iných zastávok absolvovala aj vystúpenie v bratislavskom MMC. V tom čase okupovali rytmické posty Steve DiGiorgio (basgitara) a Sean Reinert (bicie), známi z platne Human (1991), gitarám vládli ďalší bývalý člen Death Paul Masvidal ale aj mladík Max Phelps, a roly predkapely sa ujali Gorguts.


Dnes je situácia o trochu iná. Projekt sa premenoval na Death (DTA) a v zostave nastalo niekoľko zmien. Stále však ide o hudobníkov, ktorých mená sú späté s históriou kultovej kapely. Gitarista Bobby Koelble sa vyznamenal bravúrnym výkonom na albume Symbolic (1995), rytmika Steve DiGiorgio a Gene Hoglan excelovala na albume Individual Thought Patterns (1993). Zrejme vďaka tomu dostalo tohtoročné turné, začínajúce 24. marca v Štrasburgu, názov European Thought Patterns 2016.

Nadviazať na predošlé úspešné ťaženia nebude problém, keďže o zoskupenie deathmetalových virtuózov je stále veľký záujem. Navyše Max Phelps - jediný člen zostavy, ktorý sa nepodieľal na žiadnom z albumov kapely - sa podľa očitých svedkov dokáže výborne vžiť do pozície frontmana a jeho gitarový/vokálny prejav je obdivuhodný. Na turné by mal zaznieť prierez zásadnými skladbami floridskej beštie, právom považovanej za alfu a omegu jedného z najextrémnejších žánrov. Za 15 rokov dokázal Chuck Schuldiner prejsť cestu, o akej sa mnohým nesníva ani za podstatne dlhšie obdobie. Z hlbokého undergoundu sa prepracoval na čelo pelotónu bez toho, aby zľavil z nárokov na seba i žáner, ktorý mu bol čím ďalej tým tesnejší. Max, Steve, Gene a Bobby majú vďaka jeho nesmrteľným kompozíciám "fanúšikovskú" pôdu pripravenú viac než kvalitne. 

Hudobníci si v Košiciach rozložia nástroje 8. apríla v klube Collosseum, deň predtým zahrajú v klube Fléda v Brne. V úlohe predkapely sa predstaví žánrovo príbuzná formácia Obscura z Nemecka, ktorá má na konte štyri vydarené počiny a Schuldinerov vplyv v jej tvorbe nemožno prepočuť. Zatiaľ posledná štúdiovka Akróasis vyšla vo februári vo vydavateľstve Relapse Records a ohlasy na ňu sú veľmi pozitívne. Viac informácií o oboch koncertoch nájdete na stránke usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion.


Text: Hudba.sk (zdroj: Obscure Promotion)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Death