Majiteľka jedného z najväčších jazzových hlasov v histórii, Dianne Reeves, vystúpi 4. novembra v bratislavskom Istropolise. Na Slovensko sa vráti v rámci bratislavského City Sounds festivalu, ktorý priniesol aj jej predchádzajúci koncert v roku 2013.

Dianne Reeves je jednou z najväčších žijúcich speváckych ikon, esencia a etalón súčasného ženského jazzového vokálu. 62-ročná hviezda to viackrát potvrdila aj ziskom ceny Grammy, pričom všetkých svojich päť víťazstiev (z deviatich nominácií) získala v kategórii Najlepší jazzový vokálny album.

Ako jediná v histórii dostala túto cenu so štyrmi po sebe vydanými nahrávkami. Jednou z nich bol soundtrack k filmu Dobrú noc a veľa šťastia (2005), na ktorom všetky skladby naspievala práve Dianne Reeves. Cenu Grammy si zaň odniesla spolu so skladateľom a dirigentom Basilom Poledourisom. Historická dráma režiséra Georgea Clooneyho, v ktorej si speváčka aj zahrala, bola tiež nominovaná na šesť Oscarov a množstvo ďalších filmových cien.


Dianne Reeves má celkovo na konte vyše 20 štúdiových a koncertných albumov a tri kompilácie, pričom väčšinu z jej nahrávok vydalo prominentné jazzové vydavateľstvo Blue Note Records. Jej diskografia v kombinácii s bohatou koncertnou činnosťou ju bezpochyby zaraďuje do pozície žijúcej legendy vokálneho jazzu.

Ku kariére speváčky ju predurčil už jej rodokmeň. Pochádza z hudobníckej rodiny - otec bol spevák, matka trubkárka a jej bratrancom bol slávny klávesista a skladateľ George Duke. Vášeň k jazzovému spevu v nej však prebudil najmä strýko Charles Burrell, ktorý ako basista hrával s hviezdami ako Ella Fitzgerald, Billie Holiday alebo Sarah Vaughan. Dianne svoju kariéru odštartovala v roku 1975 ako sólová speváčka v koncertnej skupine Sergia Mendesa, neskôr ju na túto pozíciu angažoval Harry Belafonte.


Dianne Reeves počas svojej bohatej kariéry spolupracovala s množstvom špičkových umelcov ako Wynton Marsalis, Nicholas Payton, George Duke, Daniel Barenboim, skupina Steps Ahead, Wayne Shorter, McCoy Tyner, Solomon Burke, Lionel Hampton, Toots Thielemams, Djavan, Caldera, či Terence Blanchard.

Hybnými silami jej hudby sú jazz, tradičné R&B, latinskoamerická hudba a ich nesmierne umná fúzia. Jej artilériou je aj fantastická muzikalita a nesmierne improvizačné vokálne schopnosti, ktoré sa môžu rovnať s akýmkoľvek špičkovým svetovým inštrumentalistom. Mimoriadnou pridanou hodnotou je aj jej pódiová charizma. Samozrejmosťou jej vystúpení je virtuózna kapela, pri ktorej sa fanúšikovia môžu spoľahnúť na muzikantskú synergiu svetových parametrov.

Naživo sa o tom budete môcť presvedčiť 4. novembra v Istropolise. Kapela zahrá v zložení Dianne Reeves (spev), Peter Martin (klavír), Romero Lubambo (gitara), Reginald Veal (basgitara) a Terreon Gully (bicie).


Bratislavský koncert Dianne Reeves je opäť súčasťou celoročného festivalu City Sounds, ktorého ambíciou je predstaviť na Slovensku svetovo uznávaných umelcov, prezentovať hudobnú interpretačnú špičku v kombinácií s výraznými predstaviteľmi slovenskej hudobnej elity formou dvoj-koncertov či spoločných vystúpení, propagovať najnovšie hudobné trendy, unikátnych interpretov, a zároveň tak edukovať slovenské publikum. Festival City Sounds z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podrobnosti o tomto i ďalších koncertov festivalu nájdete na oficiálnej stránke www.citysounds.sk.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov informoval Matej Šálek. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Dianne Reeves