Svetoznámy slovenský tenorista Pavol Bršlík spolu s klaviristom Róbertom Pechancom a Štátny divadlom Košice (ŠDKE) uvedú v pondelok 22. marca o 20:00 na portáli Navstevnik.online premiéru záznamu unikátneho scénického stvárnenia piesňového cyklu Franza Schuberta Zimná cesta (Winterreise).

V roku 1827 sa Franz Schubert opätovne ocitol vo viedenskej nemocnici a začal tam komponovať svoju Zimnú cestu (Winterreise) - piesňový cyklus, v ktorom zhudobnil 24 básní Wilhelma Müllera. Skladateľ mal syfilis a zostávali mu necelé dva roky života, v tom čase už zrejme tušil, že smrť je blízko. Podobne ako Mozart, aj Schubert na sklonku svojho života napísal hlboko inšpirované kompozície. Jeho denník z tohto obdobia je však stále úsečnejší - izolácia, chlad, popretie života: "Tou cestou musím ísť, z ktorej sa ešte nik nevrátil."

"Winterreise sa absolútne hodí do obdobia Covidu-19, do obdobia prázdnych divadiel, samoty a smútku. Som veľmi rád, že som po rokoch opäť zavítal do Košíc. Bol som tu ešte ako mladý začínajúci spevák. Som rád, že sa celý tento projekt mohol uskutočniť. Myslím si, že Winterreise je jedno skvelé dielo a má aj tú atmosféru, v ktorej sa teraz všetci nachádzame," povedal bezprostredne po natočení záznamu pre online premiéru Pavol Bršlík. "Schubertova Zimná cesta je existencionálnou výpoveďou mladého muža, ktorý zažíva nešťastnú lásku a vydáva sa na cestu zimnou krajinou a v širšom zmysle aj filozofickým vyjadrením človeka na ceste životom," dodáva riaditeľ Opery ŠDKE Roland Khern Tóth.

Hudobný zážitok vizuálne umocní videoart Bey Kolbašovskej v réžii Antona Korenčiho a aj samotné miesto - Historická budova Štátneho divadla Košice, ktorá je jednou z najkrajších divadelných budov v strednej Európe. Vystúpiť na tomto mieste bez divákov bolo pre umelcov veľkou výzvou. "Hrať pred prázdnym hľadiskom, pred kamerami, pred zvukármi, pred všetkou tou technikou, je svojím spôsobom väčší stres. Človek nemá odozvu od divákov, nedostáva naspäť tú energiu. Jednoducho nemá pocit toho, že to odovzdáva. Hoci, samozrejme, že sa to cez tú obrazovku odovzdá a sme radi, že dnes už takéto možnosti máme. Lebo keby to bolo sto rokov dozadu, tak by sme asi nemohli robiť vôbec nič. Ale je to úplne iný pocit," vraví klavirista Róbert Pechanec.

Jeho slová podčiarkuje aj Pavol Bršlík: "Chýba ten pocit z potlesku, ktorý má človek po tom, ako na pódiu vydá zo seba svoju energiu. Pri prázdnom hľadisku umelec necíti  spätnú väzbu, nedostane nič naspäť. Spievate do tmy, do prázdna a to je strašný pocit. Už nech sa to vráti všetko naspäť."

Všetky podrobnosti o premiére Zimnej cesty v Košiciach a ďalšom online programe slovenských divadiel nájdete na stránke navstevnik.online.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Janka Marczellová. Správu sme upravili.

Foto: Joseph Marčinský