Namiesto tradičného operného gala sa tento rok na festivale Viva Musica! uskutoční veľkolepý koncert venovaný českému hercovi, spevákovi, dirigentovi, hudobnému skladateľovi a autorovi filmovej hudby Petrovi Hapkovi.

Na západnej terase Bratislavského hradu si ho 29. júna po 20:00 prídu uctiť spevácke osobnosti ako Lucie Bílá, Jana Kirschner, Szidi Tobias, Jana Golisová, Michael Kocáb, či František Segrado. O sprievod sa postará Orchester Viva Musica! pod taktovkou Oskara Rózsu. Vstupenky na koncert sa už predávajú za 15 až 45 eur. VIP lístok stojí 100 eur.

Petr Hapka sa narodil v roku 1944 v Prahe a už ako päťročný napísal svoju prvú pesničku. Do širšieho poslucháčskeho povedomia sa zapísal v roku 1963 skladbou Malá pieseň, ktorú naspieval už vtedy veľmi populárny Karel Gott. Preslávil sa tiež ako autor hudby k textom Michala Horáčka. Hitmi ako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita, Rozeznávám či Bude mi lehká zem prispel do repertoára Hany Hegerovej, Lucie Bílej, Michaela Kocába, Jany Kirschner či Richarda Müllera a sám sa takisto presadil ako výrazný spevák. Spolu so Zdeňkom Liškom a Lubošom Fišerom patrí tiež k najplodnejším a najvýraznejším autorom filmovej hudby (Tisícročná včela, Perinbaba a mnohé ďalšie).


Organizátori festivalu Viva Musica!, ktorý sa bude konať 22. až 29. júna na štyroch pódiách v Bratislave, zverejnili prvých dvoch účinkujúcich deviateho ročníka podujatia v polovici februára. Poľské kvarteto Mozart Group sa 22. júna prevedie na Hlavnom námestí na voľne prístupnom otváracom koncerte festivalu a japonská džezová klaviristka a skladateľka Hiromi Uehara vystúpi 24. júna v Starej tržnici. Na festivale sa predstaví aj venezuelsko-americká klaviristka Gabriela Montero. Pre 42-ročnú rodáčku z Caracasu to bude prvé vystúpenie na Slovensku. Majsterka improvizácie sa so sólovým recitálom predvedie 23. júna v Starej tržnici.

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom príťažlivou formou vystúpenia interpretov klasickej a filmovej hudby, jazzu i world music. Často sa konajú pod holým nebom, uprostred letného bratislavského Starého mesta a to aj bez nutnosti platiť vstupné. V rokoch 2005 až 2012 sa na ňom previedli napríklad Dhafer Youssef, Dmitri Hvorostovsky, Boris Berezovsky, Nigel Kennedy, Michael Nyman, Adriana Kučerová, Kyle Eastwood, Abram Wilson, Tatiana Vassiljeva, Ramón Vargas, Patrick Messina, Ľubica Vargicová, Iva Bittová, Sonya Yoncheva & Stefan Pop, Dan Bárta alebo James Morisson.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu. Viac na www.vivamusica.sk a www.facebook.com/vivamusicafestival.

Súvisiaci interpreti: Petr Hapka