Už sme si zvykli, že Martin Valihora pravidelne prináša na Slovensko zaujímavé mená, ktoré prekračujú hranice jazzu. Inak tomu nebude ani v tohtoročnom jarno-letnom vydaní, ktoré sa po prvýkrát uskutoční pod holým nebom - na Bratislavskom hrade - a zároveň rozšíri pôsobnosť festivalu do ďalších miest.

One Day Jazz Festival začal pred rokmi ako nepravidelná séria koncertných večerov v Bratislave. Rokmi však promotérske aktivity Martina Valihoru narastajú, a tak sa festival s čoraz menej priliehavým názvom koná dvakrát do roka a ponúka viac než len jeden deň inšpirujúcej hudby. Navyše prináša zaujímavé mená aj do iných miest. V minulosti už sa konal v Košiciach, teraz sa okrem domovskej Bratislavy a metropoly východu predstaví aj v ďalších dvoch slovenských mestách - Žiline a Banskej Štiavnici.

Program v hlavnom meste bude opäť dvojdňový a premiérovo sa uskutoční na openair scéne nádvoria Bratislavského hradu. "Milovníci hudby, ktorí chodia na náš festival pravidelne, vedia, že jedným z našich cieľov je z roka na rok festival zlepšovať, tak, aby sme im prinášali stále kvalitnejšie a čoraz nezabudnuteľnejšie zážitky. Preto sme sa tentoraz rozhodli sprostredkovať im nezabudnuteľné zimomriavkové koncerty pod holým nebom s dokonalou atmosférou a krásnym výhľadom na Bratislavu," hovorí riaditeľ festivalu Martin Valihora.

Ako dodáva, účinkujúcich a ich vystúpenia spojí ústredná myšlienka festivalu - humanizmus a jeho šírenie prostredníctvom umenia. "Festival pokračuje vo filozofii jedinečnosti hudobných čísiel, často realizovaných špeciálne na One Day Jazz Festival, ktoré v mnohých prípadoch nesú príbeh alebo posolstvo hlbšieho významu. Tentokrát sa festival prostredníctvom svojho programu a hudobnej rétoriky tvorby významných interpretov priblíži ku konkrétnemu odkazu pojmov Tolerancia, Humanizmus a Mier."

Príde skvelý Avishai Cohen aj Bowieho posledná kapela

Hviezdou jesennej edície One Day Jazz Festivalu v roku 2014 bol celosvetovo uznávaný kontrabasista s izraelskými koreňmi Avishai Cohen, ktorý vo vypredanej Veľkej sále bratislavského Istropolisu odohral jeden z najlepších koncertov celej koncertno-festivalovej série. O koncert bol vtedy taký záujem, že sa naň mnohí ani nedostali.

"Fanúšikovia festivalu nám odvtedy neúnavne písali a aj osobne som často dostával otázky, kedy sa Avishai opäť vráti na Slovensko. Mnohým sa lístky ani neušli, keďže koncert sa veľmi rýchlo vypredal. Také naliehavé volanie po umelcovi a jeho odkaze sa nedá ignorovať. Takže keď ma jeho manažment kontaktoval s aktuálnou informáciou, že Avishai vystupuje s novým projektom - so symfonickým orchestrom, nezaváhal som ani sekundu a okamžite som ho zaradil do programu blížiacej sa edície festivalu," vysvetľuje riaditeľ podujatia. 

Aktuálny projekt už charizmatický hudobník so svojím novým triom (Omri Mor - piano, Itamar Doari - perkusie) predstavil v sprievode Filharmónie Brno v Brne a vo Viedni. Po Čechách a Rakúsku zaznie Cohenova emotívna hudba inšpirovaná rôznymi etnikami v rozšírenom zvuku so symfonickým orchestrom aj na Bratislavskom hrade. Vystúpenie s názvom An evening with Avishai Cohen bude veľkolepým otvorením festivalu a zároveň jediným koncertom prvého festivalového dňa. "Všetci sa na Avishaia už teraz veľmi tešíme. Tento umelec si totálne získal nielen návštevníkov festivalu, ale aj celý realizačný tím," dodáva Martin Valihora. Symfonický orchester sa predstaví pod taktovkou francúzskeho dirigenta Bastiena Stilla.


Ďalším dôkazom hudobného prekračovania hraníc je fakt, že súčasťou programu bude tento rok aj hudobná spomienka na Davida Bowieho. Legendárnemu umelcovi vzdá hold newyorská formácia Donny McCaslin Group - posledná hudobná zostava, s ktorou spolupracoval. Nahral s ňou album Blackstar, ktorý vyšiel len pár dní pred jeho smrťou a zaradil sa medzi to najlepšie z jeho bohatej diskografie.

Kapela odohrá na Slovensku dva koncerty (Bratislava a Žilina), na ktorých si fanúšikovia Davida Bowieho budú môcť vychutnať zvuk jeho poslednej tvorby ako aj umenie uznávaných osobností súčasnej tvorivej newyorskej scény pod vedením saxofonistu Donnyho McCaslina. Ten so svojimi spoluhráčmi navyše zrealizuje aj workshop, v rámci ktorého sa odovzdajú svoje skúsenosti hudobníkom a priaznivcom moderného jazzu. Mladí umelci sa tak môžu stretnúť s jedným z najžiadanejších bubeníkov súčasnosti Markom Guilianom, s progresívnym majstrom hry na klávesové nástroje Jasonom Lindnerom a multiinštrumentalistom Nateom Woodom, ktorý hrá v projekte na basgitaru (na Bowieho albume basové party nahral Tim Lefebvre).

Vypočujte si Blackstar aj ostatný album Donnyho McCaslina, ktorého zvuk si Bowie zamiloval:

 
 
Renesancia projektu Waking Vision

Tretím pilierom festivalu je dlho očakávaný a žiadaný comeback zostavy hudobníkov a spolužiakov z Berklee College of Music v Bostone - Johna Shannona (gitara), Dana Brantigana (trúbka), Oskara Rózsu (basgitara) a Martina Valihora (bicie). Unikátna medzinárodná zostava odohrá hudbu z projektov Waking Vision, Dan Brantigan Quartet a Universal Cure, ktoré počas ich pôsobenia v rokoch 2001-2009 zanechali v slovenskom publiku silnú stopu.

Návrat projektu je realizovaný priamo na podnet fanúšikov One Day Jazz Festivalu, vďaka ktorému sa hudobníci stretnú na pódiu po viac ako siedmich rokoch. So špeciálnym festivalovým programom precestujú štyri slovenské mestá: Košice, Žilinu, Bratislavu a Banskú Štiavnicu.

One Day Jazz Festival - jar/leto 2016:

KOŠICE - Tabačka

14. jún (20:00) - Shannon-Brantigan-Rózsa-Valihora

ŽILINA - Mestské divadlo

15. jún (19:00) - Shannon-Brantigan-Rózsa-Valihora
16. jún (19:00) - Mestské divadlo - Donny McCaslin Group

BRATISLAVA - Bratislavský hrad: 

16. jún (20:00) - Avishai Cohen Trio a Filharmónia Brno
17. jún (19:00) - Donny McCaslin Group, Shannon-Brantigan-Rózsa-Valihora

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Amfiteáter

18. jún (19:00) - Shannon-Brantigan-Rózsa-Valihora

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach festivalu www.onedayjazz.skwww.facebook.com/onedayjazzfestival.

Súvisiaci interpreti: Avishai Cohen, David Bowie