Axl Rose si v poslednej dobe vybojoval toľko pozornosti, koľko sa mu nedostalo ani za posledných desať rokov. Najprv oživenie (takmer) pôvodnej zostavy Guns N‘ Roses, teraz aj miesto frontmana v AC/DC. A ak vám je to jedno, máme tu aj tak kopec skvelej hudby.


Magnety týždňa

Najväčšia novinka minulého týždňa sa objavila len včera, keď AC/DC oficiálne potvrdili, že za Briana Johnsona zaskočí Axl Rose. O čom sa šuškalo už dlhšiu dobu, potvrdila austrálska kapela na svojej Facebook stránke. Rozhodnutie okamžite vyvolalo búrlivé diskusie, či je to správny krok. Skalní priaznivci AC/DC tvrdia, že by boli radšej, keby zostávajúce predstavenia radšej zrušili. Nechajme sa však prekvapiť, ako to celé nakoniec dopadne. Axl vyzerá, že je celkom vo forme – minimálne čo sa spevu týka. Takže to nemusí byť úplná katastrofa. Spevák absolvuje s AC/DC aj európsku časť Rock Or Bust World Tour, v rámci ktorej sa predstavia napríklad 19. mája vo Viedni a 22. mája v Prahe. Rose má pritom tento rok naplánované aj turné s Guns N' Roses.  (pm)

Gone Is Gone je nový projekt zložený z členov Mastodon (Troy Sanders), At the Drive-In (Tony Hajjar) a Queens of the Stone Age (Troy Van Leeuwen). A podľa 30-sekundovej ukážky to vyzerá, že ich hudba bude skvelou kombináciou týchto troch kapiel. Na informácie sú zatiaľ skúpi. Známy je len dátum prvého vystúpenia - 27. apríl v Los Angeles. Pre viac informácií sledujte našu rubriku a stránku kapely. (pm)


Druhý projekt, ktorý nám aktuálne robí veľkú radosť, je Dunsmuir. Prvá zverejnená skladba Our Only Master má výbornú atmosféru klasického heavy metalu zo 70-tych rokov v modernom podaní. O vokály sa postará Neil Fallon (Clutch), na gitare zahrá Dave Bone (The Company Band). Rytmická zložka bude v kombinácii Brad David (Fu Manchu) a Vinny Appice (ex-Black Sabbath, ex-Dio). (pm)


Šrot týždňa

Keď budete počuť, v akej skladbe hosťoval populárny gitarista Rammstein Richard Z. Kruspe, azda len pokrútite hlavou. Zaspieval si v skladbe japonského gitaristu Tomoyasu Hotei-a, ktorá spája bakelitové industriálno-elektronické zvuky, nasraté vokály a jemnučké gitarové sólovanie bez invencie. Ono ani jeho sólový projekt Emigrate nie je žiadna sláva, ale toto je doslova odrhovačka. (ak)


Novinky

Brutal Assault sa uplynulý týždeň ohlásil s novými menami, ktoré pridal na svoj tradične výborný line-up. Za zmienku stojí predovšetkým Abbath, ktorý v našich končinách pod touto hlavičkou vystúpi po prvýkrát. Folkmetalistov iste potešia Moonsorrow. Prídu i mathcore-isti Jack the Stripper či crust-punkeri Wolfbrigade. Zo zostavy bohužiaľ vypadávajú Nile, ktorých nahradia hneď dve mená – švédski Grave a brazílski Rebaelliun. Viac info o festivale (pm)


Už v stredu usporiadatelia Brutal Assault, česká agentúra Obscure Promotion, prinesú do Bratislavy famóznu superkapelu Borknagar poskladanú z členov Dimmu Borgir, Leprous či Solefald. Severania predstavia januárový album Winter Thrice plný chladu a prírodných elégií. Večer otvoria black metalisti Kampfar a deatheri zo Švédska Diabolical. 20. apríla príďte do Randalu! (ak)


Alcest oznámili európske turné spolu s Japoncami Mono. Sľubuje zaujímavé spojenie dvoch ikon post rockového žánru so štipkou blacku v prípade prvých menovaných. Samozrejme na poslednom albume Shelter Francúzi vedení charizmatickým Snehom (Neige) dosť vymäkli, no dúfame, že trošku tej temnoty primiešajú do novej štúdiovky, ktorá práve vzniká. Vďaka Tvojej Matke túto dvojicu kapiel budete mať možnosť vidieťkošickej Tabačke 2. decembra. (ak)


Priznám sa, že Scorpion Child doteraz úspešne unikali mojej pozornosti. Po ich aktuálnej novinke My Woman in Black to ale budem musieť zmeniť. Ich hudba síce vychádza z odkazu klasických rockových a metalových kapiel, rozhodne ich ale nemožno označiť za imitátorov. Začiatkom júna vydajú svoj druhý album Acid Roulette. (pm)


Konečne ho tu máme späť. Starý dobrý Rob Zombie, ako sa patrí. Podľa prvých dvoch skladieb z prichádzajúceho albumu The Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser to vyzeralo na celkom dobrú nudu. Tretí kúsok nás ale značne upokojil, pretože by v pohode mohol pochádzať z ktoréhokoľvek zo starších albumov. S predošlými dvoma má ale predsa niečo spoločné - zbytočne dlhý názov. In The Age Of The Consecrated Vampire We All Get High. (pm)


Album Gore vyšiel ešte len pred dvoma týždňami, ale už stihol upútať množstvo kritikov a fanúšikov, ktorí ho označujú za jeden z najlepších počinov kapely Deftones. Na jeho podporu vyšlo aj vytripované video k skladbe Prayers/Triangles. V utorok si banda odskočila aj do šou Jimmyho Kimmela, kde okrem tejto skladby zahrala aj Heart/Wires. (pm)


Už od albumu Demanufacture má Fear Factory na každom jednu baladu. Aj keď to nie je úplne to, kvôli čomu ich ľudia počúvajú, musím uznať, že ich celkom vedia robiť. Dôkazom je aj pieseň Expiration Date, ktorá má od minulého týždňa aj vizuálny doprovod. (pm)


Slovenská skupina Metropolis zverejnila štúdiovú verziu skladby Z mŕtvych vstávam. Fanúšikom je už z koncertov dôverne známa, v tejto podobe ju ale kapela zverejnila až minulý týždeň. (pm)


Projekt Lillake sme už spomínali minulý týždeň, takže len rýchle doplnenie. Kapela zverejnila tretiu novinku, ktorá je zároveň titulnou skladbou albumu Become. Po vypočutí všetkých dostupných songov to vyzerá na celkom zaujímavú konceptuálnu prog metal dosku s hardcore prvkami. Že nemožné? (pm)


Nepijete čaj, ani kávu a potrebujete takto v pondelok niečo na prebratie? Ideálnym riešením bude červený sleď. Red Herring je trojminútový nášup od Eternal Sleep plný účinných látok, ktoré vás prebudia spoľahlivejšie, ako všetok kofeín. (pm)

 
Nails prichádzajú, aby odovzdali jednoduchý a veľmi jednoznačný odkaz - nikdy nebudeš jedným z nás. To je aj názov a takmer jediný prvok textu skladby You Will Never Be One of Us. A ak to nechápete, nikdy nebudete jedným z nás. (pm)


Avatar je parádna švédska kapela s imidžom cirkusantov, kombinujúca žánre neskombinovateľné. O novej skladbe Tooth, Beak & Claw hovoria ako o "epickom a masívnom death metale, ktorý vás roztancuje". Frontman Johannes Eckelström dopĺňa: "Sme ako Beach Boys volajúci z Valhally, spolok zombie surferov jazdiaci na vlnách boha Hádesa." Ich hudba srší pestrosťou a svojim prístupom pripomínajú napríklad Američanov Stolen Babies. Dopĺňame dve staršie skladby, ktoré sa objavia spolu s tou prvou na novom albume Feathers & Flesh. (ak)


Predchádzajúca skladba z novinky Kvelertak zvaná 1985 bola jemne inšpirovaná melodikou AC/DC, no teraz sa konečne dočkáme pritvrdenia. A to poriadneho. Už vidím ako sa davy počas skladby Berserkr na koncertoch nórskej šestice doslova zbláznia. (ak)


Post-metalisti Amenra vydávajú živý akustický album jednoducho pomenovaný Alive. Je kompiláciou viacerých vystúpení, medzi nimi aj toho berlínskeho z roku 2014, na ktorom prvý krát zaznela coververzia skladby Parabol od Tool. Škoda že na zverejnenej nahrávke je posledná minúta uťatá. (ak)

 
Black metal je veľmi svojský žáner a všetci trve a kvlt fanúšikovia sú častokrát dosť ľahko rozoznateľní podľa niekoľkých kľúčových identifikátorov. Práve tie využíva aj The Heart Does Grow Kold – "black metalová" paródia na My Heart Will Go On. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Mark Allan/AP (theguardian.com)

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Deftones