Keby niekto 1. apríla 2015 vyhlásil, že do roka a do dňa sa spolu na pódiu predstavia Axl Rose, Slash a Duff McKagan, väčšina ľudí by ho zrejme bez váhania označila za blázna. Presne na Deň bláznov, teda minulý piatok, sa však dlho očakávaný návrat klasickej zostavy Guns N' Roses stal skutočnosťou.

Členovia legendárnej americkej kapely avizovali spoločný návrat na pódiá už začiatkom roka. Ich veľký návrat sa uskutoční už 8. a 9. apríla v T-Mobile Arene v Las Vegas a ešte väčší počas nasledujúcich dvoch víkendov na festivale Coachella 2016. Ešte predtým však fanúšikov prekvapili vystúpením v rockovom klube Troubadour na Sunset Stripe v Los Angeles, kde si na začiatku kariéry začali budovať slávu.

Najslávnejšia zostava a prvá žena

"Retro" bolo aj vstupné, podľa agentúry DPA prvých 250 záujemcov stáli lístky iba 10 dolárov. Guns N' Roses ohlásili koncert na sociálnych sieťach len pár hodín pred jeho konaním, samozrejme už o niekoľko minút neskôr bol beznádejne vypredaný, pričom lístky si stihli zakúpiť len ľudia, ktorí sa v tom čase nachádzali neďaleko priestorov Tower Records. Iba tam sa totiž dali zakúpiť.

fanúšikovia si prišli po lístky na Guns N' Roses Zdroj: AP Photo/Nick UtFanúšikovia si prišli po lístky na najmenší koncert Guns N' Roses

Axl Rose, Slash a Duff McKagan sa objavili spoločne na pódiu prvýkrát od slávneho vystúpenia GNR v Buenos Aires 17. júla 1993. Okrem nich bol súčasťou zostavy dlhoročný klávesák Dizzy Reed, gitarista Richard Fortus, bubeník Frank Ferrer a nová klávesáčka Melissa Reese, ktorá je vôbec prvou ženou v zostave v histórii skupiny.

Nahrávať videá bolo na predstavení zakázané, ale túžba podeliť sa o zážitok je zjavne silnejšia, keďže nejaké sa na Youtube nájsť dajú. No kapela môže byť len rada, veď zakázané ovocie chutí najlepšie a zverejnené videá sú dobrou reklamou pre ďalšie koncerty.


Setlist koncertu Guns N' Roses v klube Troubadour, 1. 4. 2016:
(zdroj: Rollingstone.com)

1. It's So Easy
2. Mr. Brownstone
3. Chinese Democracy
4. Welcome to the Jungle
5. Double Talkin' Jive
6. Live and Let Die (Wings cover)
7. Rocket Queen
8. You Could Be Mine
9. Speak Softly Love (Andy Williams cover)
10. Sweet Child O' Mine
11. New Rose (The Damned cover)
12. Better
13. Knockin' on Heaven's Door (Bob Dylan cover)
14. My Michelle
15. Nightrain
16. The Seeker (The Who cover)
17. Paradise City

Potvrdili severoamerické turné

Ešte pred vystúpením celebritná stránka TMZ zverejnila video ukazujúce, ako Slash, Duff McKagan, Richard Fortus a Dizzy Reed prichádzajú do klubu obklopení davom nadšených fanúšikov.

V ten istý deň kapela na svojej webovej stránke potvrdila, že absolvuje dlho očakávané turné pod názvom Not in This Lifetime, ktorým nadviaže na spomínané vystúpenia v Las Vegas a na Coachelle. "Po mesiacoch intenzívnych fám, úvah a horúčkovitého nadšenia rockových hudobných fanúšikov vo svete, dnes Guns N' Roses potvrdili, že sa vydajú na veľké severoamerické letné turné po štadiónoch, čo bude jedna z najočakávanejších hudobných udalostí storočia," uviedli Guns N' Roses.

Turné s názvom bude pozostávať z dvadsiatich koncertov, pričom prvý z nich odohrajú 23. júna v Detroite. Nasledovať budú zastávky v mestách ako Washington, Chicago, Philadelphia, Toronto, Atlanta, New Orleans, San Francisco, Seattle a nakoniec 22. augusta San Diego.

Takto hrali Guns N' Roses v klube Troubadour pred 30 rokmi:


Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Rollingstone.com, SITA - Aceshowbiz.com)
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk / AP Photo/Felipe Dana (koláž), AP Photo/Nick Ut (foto v článku

Súvisiaci interpreti: Guns N' Roses