Patrí k najlepším albumom všetkých čias a pre Lauryn Hill zostal jedinou sólovkou. Jej debut The Miseducation of Lauryn Hill má tento rok 20 rokov a speváčka pre fanúšikov pripravila koncertné turné, na ktorom zaznie kompletná nahrávka. Koncertná šnúra je žiaľ zatiaľ zameraná iba na mestá v USA a Kanade.

"Tento album predstavuje intímny kus mojej mladej existencie. Je to súčet väčšiny, ak nie všetkých, mojich nádejí a pozitívnych emócií, ktoré som dovtedy zažila," uviedla vo vyhlásení na margo albumu Lauryn Hill, ktorá verí, že by nahrávka mohla aj dnes dodať ľuďom optimizmus a pozitívnu energiu. "Dnes je náš svet zložitý a plný zmien. Potrebuje rovnováhu medzi morálnou silou a katarzným výrazom. Dúfam, že láska a energia, ktoré prenikli touto prácou, môžu pokračovať v inšpirácii zmeny s láskou a optimizmom na čele." 


Iba jeden sólový album stačil na to, aby sa z členky hip-hopového tria Fugees stala novodobá ikona R&B a neo soulu. Z albumu sa predalo viac ako 12 miliónov kópii, strávil 81 týždňov v rebríčku Billboard 200 a hudobníčka si zaň vyslúžila desať nominácii na Grammy, pričom na víťazné gramofóniky sa jej podarilo premeniť päť z nich.

Mary J. Blige označila Miseducation of Lauryn Hill za jeden z najneuveriteľnejších albumov, aké boli kedy nahraté,  Album inšpiroval pri tvorbe aj rapera Drakea. Vo svojom najnovšom singli Nice For That použil vysamplovaný hlas Lauryn Hill zo skladby Ex-Factor

Ak debutujete s majstrovským dielom, ktoré dobyje svet a zapíše vás do hudobnej histórie zlatými písmenami, je náročné nadviazať na podobné dielo. A možno umelec ani nemá potrebu to urobiť. Lauryn Hill vydala svoj dokonalý kus v roku 1998. Je tu teda zásadná otázka: Prečo nikdy nenahrala druhý sólový album? Odpoveď na ňu zostáva naďalej v rovine špekulácií. Čo to však vysvetľuje fakt, že je matkou šiestich detí a neobchádzajú ju ani zdravotné ťažkosti či problémy so zákonom. Napriek tomu má stále len 42 rokov a ešte môže prekvapiť.


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Autorka: Marína Valentovičová
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Lauryn Hill