Moskovský súd v piatok uznal členky punkovej skupiny Pussy Riot vinnými z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou a poslal ich na dva roky do väzenia. Prokuratúra pritom žiadala pre tri členky, ktoré sú už päť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, tri roky v nápravných pracovných táboroch.

Za ich čin im pôvodne hrozil až sedemročný pobyt za mrežami. Sudkyňa Marina Syrovová v piatok skonštatovala, že tri mladé ženy svoje februárové vystúpenie v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa "dôkladne naplánovali" a "jasnou neúctou voči spoločnosti sa dopustili hrubého porušenia verejného poriadku". Obžalované, ktoré sa nachádzali v sklenenej klietke, sa počas jej slov na seba usmievali.

Nadežda Tolokonnikovová, Jekaterina Samucevičová a Maria Alechinová tesne pred marcovými prezidentskými voľbami vtrhli od moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievali "punkovú modlitbu" namierenú proti vtedajšiemu premiérovi a súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Obvinené členky skupiny v júli na súde oľutovali urážku ruskej pravoslávnej cirkvi, no trvali na tom, že sú nevinné. Ženy zdôraznili, že chceli svojím činom pomôcť k zmene Ruska.

Pussy Riot - Punk Prayer

Členky Pussy Riot sa už v apríli ocitli na zozname väzňov svedomia ľudskoprávnej organizácie Amnesty International. Proti ich uväzneniu taktiež protestovali viacerí svetoznámi hudobníci ako napríklad Paul McCartney, Sting, Jarvis Cocker z Pulp, Björk, Patti Smith, Madonna, Kate Nash, Pete Townshend z The Who, Neil Tennant z Pet Shop Boys alebo členovia skupín Red Hot Chili Peppers, Faith No More a Franz Ferdinand.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Misha Japaridze