Najväčšia kapela na svete Rockin'1000 prijala medzi seba prvú členku zo Slovenska. Je ňou talentovaná bubeníčka Nikoleta Šurinová, ktorá má len jedenásť rokov. S Rockin'1000 odohrala ešte koncom júla koncert vo Florencii pre 20-tisíc divákov, pričom vystúpilo 1500 hudobníkov a pripojila sa k nim dokonca i speváčka Courtney Love.

Rockin'1000 vznikol ako unikátny medzinárodný projekt viac ako tisícky hudobníkov v roku 2015. Svet vtedy obletelo virálne video, keď kapela hrala skladbu Learn To Fly od Foo Fighters a svojím výkonom dokázala slávnu americkú kapelu presvedčiť, aby prišla zahrať koncert do malého talianskeho mesta Cesena.

Príležitosť stať sa súčasťou najväčšieho hudobného telesa na svete teraz dostala 11-ročná Nikoleta Šurinová. Jej rodičia Monika a Roman len náhodou narazili na informáciu, že Rockin'1000 hľadajú nových členov. Stačilo na ich stránke vyplniť formulár a poslať ukážku s videom. Rozhodli sa teda do projektu prihlásiť svoju dcéru Nikoletu.

"Asi po troch mesiacoch prišiel email, že je Nikolka prijatá a stáva sa členkou Rockin'1000. Veľmi sme sa tomu potešili. Nika sa stala členom tohto projektu ako prvá a zatiaľ jediná hudobníčka zo Slovenska," vraví Roman Šurina, ktorý bol amatérskym bubeníkom a spolu s učiteľom Základnej umeleckej školy Nikoletu vedie na jej bubeníckej ceste.


Talent, ktorý sa nenechá odradiť

Nikoleta hráva na bicie od svojich deviatich rokov. Najviac ju baví vystupovanie pred ľuďmi. Koncert s Rockin'1000 vo Florencii bol pre ňu nezabudnuteľným zážitkom, pričom koncertné prípravy si vyžadovali tri dni. Prvý deň prebehla skúška jednotlivých druhov nástrojov. "Bubenícka skúška mala veľkú silu. Veď kedy ste počuli hrať naraz 300 bubeníkov?" vraví Roman.

Na druhej skúške sa k bubeníkom pridali aj gitaristi a basgitaristi. Na ďalší deň ich čakali ďalšie dve skúšky s klávesistami a spevákmi a generálku už absolvovali aj s utajovanými hosťami - talianskym hudobníkom Peppem Vessicchiom a vdovou po Kurtovi Cobainovi, speváčkou Courtney Love, s ktorou zahrali tri skladby od jej skupiny Hole.

"Bolo úžasné hrať naraz s toľkými muzikantmi. Toľko ľudí v hľadisku som pohromade ešte v živote nevidela. Poriadne som sa vybláznila už na skúškach. A ten koncert bol fakt super, ten som si naozaj užila," okomentovala svoje vystúpenie Nikoleta, ktorá má o svojej bubeníckej budúcnosti jasnú predstavu. "Bubnovanie je moja budúcnosť, toho sa nikdy nevzdám," uviedla odhodlane mladá hudobníčka.


S energiou rocku 

Muzikantský vzor vraj nemá, ale najradšej hráva rytmické a energické skladby. Nikoleta sa orientuje na rockovú hudbu a medzi jej obľúbené kapely patria System of a Down, Rage Against of Machine, Disturbed, Metallica, AC&DC či Guns N' Roses. Rodiča sa snažia ju v jej záľube čo najviac podporovať.

Z členstva v kapele Rockin'1000 vyplýva aj možnosť zúčastňovať sa ďalších koncertov. "Je to dobrovoľné, stačí, ak potvrdí včas, že má záujem. Lebo Rockin'1000 má už širokú základňu hudobníkov a počet vystupujúcich býva na akciách obmedzený. Nie každému sa včas podarí na akciu sa prihlásiť a potom musia čakať v poradovníku, či sa uvoľní nejaké miesto," hovorí Roman Šurina. "Budúci rok v apríli 2019, ak nám do toho nepríde nič iné, tak by sme sa chceli zúčastniť ďalšieho veľkého vystúpenia vo Frankfurte, aby sme mohli opäť zažiť ten nádherný, silný a neuveriteľný hudobný zážitok."


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Archív Nikolety Šurinovej