Islandská speváčka Björk obvinila "dánskeho režiséra", že ju sexuálne obťažoval počas nakrúcania filmu. O svojich skúsenostiach prvý raz napísala v nedeľu na Facebooku a v utorok svoje obvinenia rozšírila zverejnením podrobností o obťažovaní v rámci internetovej iniciatívy #metoo, v preklade "Aj ja", ktorá spája ženy s podobnými zážitkami.

Björk síce filmára v príspevkoch nemenovala, no nakrútila len jeden film s dánskym režisérom - drámu Tanečnica v tme (2000) s Larsom von Trierom. Ten obvinenie vzápätí odmietol a pre dánsky denník Jyllands-Posten vyhlásil, že jediné, v čom Björk hovorí pravdu, je to, že neboli priateľmi. Režiséra sa zastal aj producent filmu Peter Aalbaek Jensen. "To my sme boli obeťami. Tá žena bola silnejšia ako Lars von Trier so mnou aj celou našou spoločnosťou dokopy," povedal pre Jyllands-Posten.

"Keďže pochádzam z krajiny, ktorá má ako jedna z niekoľkých na svete najbližšie k rovnosti pohlaví a v tom čase som mala už silnú pozíciu v hudobnom svete s ťažko vydobytou nezávislosťou, okamžite po vkročení do roly herečky mi bolo jasné, že ponižovanie a úloha slabšej, sexuálne obťažovanej bytosti je normou, pričom režisér a desiatky členov štábu to umožňujú a podporujú. Pochopila som, že je zaužívané, že režisér sa môže herečiek svojvoľne dotýkať a obťažovať ich a filmový priemysel to dovoľuje," napísala 51-ročná rodáčka z Reykjavíku na Facebooku ešte v nedeľu.

V utorňajšom príspevku potom obvinenia spresnila. Popísala, ako jej režisér robil neslušné návrhy, a keď odmietla, "vybuchol a pred očami všetkých prítomných zlomil stoličku". "Niekedy ma celé minúty, proti mojej vôli, hladkal," uviedla speváčka, ktorá tiež tvrdí, že jej režisér "neustále šepkal nemiestne, paralyzujúce a nechcené sexuálne ponuky". Počas nakrúcania vo Švédsku dokonca podľa jej slov "hrozil, že uprostred noci prelezie cez balkón z jeho izby do mojej s jednoznačným sexuálnym úmyslom, zatiaľ čo jeho žena bola vo vedľajšej izbe".

Speváčka, ktorá zrejme aj kvôli týmto skúsenostiam po Tanečnici v tme už v žiadnom ďalšom celovečernom filme nehrala, na záver svojho príspevku uviedla, že režisér a producent šírili vymyslené príbehy o tom, ako sa s ňou ťažko spolupracuje práve preto, že sa obťažovaniu nepodvolila. "Toto sa krásne zhoduje s Weinsteinovými metódami a šikanovaním," dodala, narážajúc na škandál filmového producenta Harveyho Weinsteina, ktorého tento mesiac zo sexuálneho obťažovania, zneužitia alebo znásilnenia obvinili desiatky známych herečiek.

Práve na základe Weinsteinovho prípadu spustila herečka Alyssa Milano v nedeľu virálnu kampaň Me Too (Aj ja). V rámci nej tento týždeň už nespočetné množstvo žien na celom svete na internete prehovorilo o svojich skúsenostiach so sexuálnym násilím či obťažovaním alebo jednoducho len samotným zverejnením hash tagu #metoo na Facebooku, Twitteri, Instagrame, či inej sociálnej sieti priznali, že tiež už niečo podobné vo svojom živote zažili.

Zdroj: SITA (bbc.com) + Hudba.sk
Foto: Facebook.com/bjork

Súvisiaci interpreti: Björk