Fanúšikovia už nefungujúcej britskej kapely The Beatles sa môžu tešiť na nový box set obsahujúci, okrem iného, single formácie z rokov 1962 až 1970. The Beatles: The Singles Collection ponúkne 46 skladieb na sedempalcových, 180-gramových vinyloch a s reprodukciami pôvodných obalov singlov z rôznych krajín.

Do výberu sa dostali aj piesne Free as a Bird a Real Love, ktoré prvýkrát vyšli až v 90. rokoch minulého storočia. Novinka sa dostane na trh 22. novembra. Jej súčasťou bude aj 40-stranový booklet s fotografiami či esejami historika kapely Kevina Howletta. Vinylovú kolekciu predstavili aj v krátkom propagačnom videu.


The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a hudobná kritika ich dodnes považuje za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane trofeje za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970. V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Medzi najväčšie hity skupiny patria skladby ako napríklad Please Please Me, Help!, Ticket to Ride, Yesterday, All You Need Is Love, Hey Jude, Come Together, A Hard Day's Night alebo And I Love Her. Speváka, gitaristu a skladateľa Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman. Gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia, Paul McCartney (basgitara, spev) a Ringo Starr (bicie), sú stále hudobne aktívni.

Prečítajte si tiež: Abbey Road od The Beatles je po takmer 50 rokoch opäť na vrchole UK chartu

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: The Beatles